Parapszichológia tegnap és ma

2009. 08. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A parapszichológia jelentése szerint egy speciális tudományág, illetve kutatási irányzat. Az ember és környezete közötti kölcsönhatásokkal foglalkozik, amely a tudomány jelenlegi állása szerint nem értelmezhető sem biológiai, sem fizikai törvényszerűségek alapján. Ezeket anomális (eltérés a normáktól, az általános törvényszerűségektől) vagy „pszi” jelenségeknek nevezzük, melyek nem sorolhatók be tisztán objektív vagy szubjektív dolgok közé, hanem valahol a kettő között helyezkednek el. Nem foglalkozik a pszi tudománya ufókkal, jetikkel, vagy egyéb misztikus lényekkel és eseményekkel, kizárólag tudományos kísérletek keretében elvégezhető jelenségeket vizsgál.

A pszi képességek egyidősek az emberiséggel, kutatásuk a parapszichológia keretében azonban csak a 19. század közepétől indult meg. A korszakban erre fogékony tudósok elsősorban a médiumitás jelenségét figyelték meg. Ennek oka az volt, hogy az 1850-es évektől kezdetben Amerikában, majd fokozatosan Európában is elterjedté váltak azok a spiritiszta szeánszok, ahol a médium – mint közvetítő csatorna – segítségével teremtettek kapcsolatot az élők a holtakkal. Természetesen az ekkori elképzelések még nehezen álltak meg a „tudomány lábán”, mert sokan gyanakodtak átverésre, és találgatásra a médium részéről, ám ezek később bizonyosságot nyertek, mert a közvetítő olyan dolgokról is beszámolt, amikről a rokonoknak sem volt tudomásuk. A század vizsgált jelenségei közé tartoztak még a megmagyarázhatatlan tárgymozgások is.   

Napjainkban a parapszichológia már széles körben folytat kísérleteket és kutatásokat, tudományosan alátámasztott mérésekkel. A pszi jelenségeket három csoportba sorolhatjuk az alapján, hogy észleléssel vagy hatással kapcsolatos jelenségekről beszélünk.

Az első csoport az ESP (extraszenzoros percepció), mely az érzékszerveken túli észleléssel kapcsolatos jelenségeket foglalja magában. Ilyen például a telepátia, mely két személy között zajlik le, mindenféle kommunikációs eszközök igénybevétele nélkül, a clairevoyance (távolbalátás), amikor valaki meg tudja mondani, milyen sorrendben vannak kártyák elhelyezve egy zárt borítékban, anélkül, hogy erről ismerete lenne. Továbbá a csoportba tartozik a prekogníció is, amely olyan jövőbeli események észlelését jelenti, melyet semmilyen ismert módon nem lehet kikövetkeztetni, például egy kockadobás eredményét megjósolni, vagy egy álom, ami később valósággá válik.

A második nagy csoport, mellyel a parapszichológia foglalkozik, a pszichokinézis. A PK „családjába” azok a fizikai események tartoznak, melyeket mentális befolyásolással hajtanak végre, mindennemű fizikai erő igénybevétele nélkül. Így például az, ha valaki kockadobásnál egy adott számra gondol, és az is jön ki.

A harmadik csoport, nagyon merev és szakszerű megnevezéssel: a testi halál utáni túlélésre utaló jelenségeket foglalja magában, vagyis halál közeli élményeket, a szellemek jelenéseit és a reinkarnációt.

Míg egyesek gőzerővel kutatják a témát, a tudósok egy része azon a véleményen van, hogy a pszi jelenségek jelenleg nem támaszthatók alá tudományos eszközökkel, csupán a véletlen és a valószínűség törvényszerűségei érhetőek tetten. Például a kockának hat oldala van, vagyis minden tippeléskor egy a hathoz az esély, hogy eltaláljuk a helyes számot. Ez puszta matematika, mindenki eltalálja időnként… És a parapszichológusok minden erőfeszítése ellenére sem volt még olyan kutatási alany, aki mondjuk 20-ból 20-szor eltalálta volna!

Más kutatók szerint az emlékezet és érzékelés ma létező tudományos modelljei elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy a legtöbb parapszichológiai jelenséget megmagyarázzák. Például az álmok esete ilyen: álmunkban a tudatalattink dolgozik, és felszínre kerülnek olyan dolgok is, amelyekre tudatosan nem gondolunk. Úgy tűnik, mintha a semmiből bukkanna elő egy helyzet megoldása, vagy a jövőbe látnánk, holott egyszerűen agyunk a meglévő információk alapján feldolgozza a helyzetet.

Mindettől függetlenül persze hinni lehet benne. Csak az elmúlt 150 év alatt még egy tudományosan alátámasztott bizonyítékot sem sikerült felmutatniuk a parapszichológusoknak. És ez azért elgondolkodtató. Vagy azt jelenti, hogy mindez nem igaz – vagy csupán annyit, hogy még nem sikerült bizonyítani…

Kapcsolódó anyagok:

$$2124$$

Képek forrása: flickr.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top