Pénztárcakímélő játéktippek

2010. 07. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szülőként természetes vágyunk, hogy gyermekünk mindenből a lehető legtöbbet kapja tőlünk: szeretetből, gondoskodásból, ételből, italból és játékokból is. Sajnos azonban vannak bizonyos korlátaink. A többségünk nap mint nap azon sakkozik, miből fizeti ki a számlákat, melyik boltban olcsóbb a hús, miből lesz új ruhácskája, cipőcskéje a csemetének. Arra már gyakran nem futja, hogy a csilivili, hipermodern, szuperfejlesztő játékok is belekerüljenek a családi költségtervezetbe.

Ám egy kis fantáziával könnyedén pótolhatjuk a kassza hiányosságait. Nem is kell messzire mennünk, elég, ha alaposan körbenézünk az otthonunkban. Higgyük el, a négy fal közt található játékok is lehetnek olyan szórakoztatók, fejlesztők, mint az áruházakban sorakozó, gyakran eszméletlen drága társaik.

Papír

Minden háztartásban megtalálható. Adj egy lapot a kicsi kezébe és ő percekig elszórakoztatja magát vele, lengeti, gyűri, tépkedi. Közben pedig fejlődik a kézügyessége és megismerkedik egy hétköznapi tárgy tulajdonságaival.

Mire ügyelj? Ha tépkedni kezdi a lapot, figyelj, hogy ne vegye a szájába. Továbbá, inkább fehér lapot adj a kezébe, bármilyen vonzók is az újságok színes oldalai, mivel nem tudhatod, milyen eljárással nyomtatták őket, milyen kemikáliákat használtak.

Rozsdamenetes acél tál

Többféle mókás meglepetést tartogatnak gyermeked számára. Egy: fényesek és visszaverik a fényt. Kettő: jó buli rájuk csapni. Három: érdekes hangot adnak, ha a földhöz koccannak. Négy: még mindig jó buli rájuk csapni.

 

Számítógép billentyűzet

Szinte minden háztartásban lapul egy rég kiselejtezett számítógép billentyűzet a szekrény mélyén, aminek valahogy nem sikerült megtalálni az utat a kuka felé. Ideje elővenni! A kicsik imádnak a billentyűkön pötyörögni (na jó, kalimpálni), jókat kacarásznak a kattogó hangjain. Mire ügyelj? A zsinórját távolítsd el, nehogy a baba a nyaka köré tekeredjen. 

Labdák

Mint oly’ gyakran, most is megemlítjük őket. Gumilabda, szivacslabda, pingpong labda, bármilyen labda, ami elég nagy hozzá, hogy ne férjen be a gyerkőc szájába. A legjobbak a gumilabdák, amiket még rágni is lehet. 5-6 hónapos babákkal elemi szinten már labdázni is lehet, oda-vissza guríthatjátok egymásnak. Ne lepődj meg, ha ekkor gyermeked még csak elkapni tudja a labdát, ugyanis a tárgyak megfogásának képessége hamarabb fejlődik ki, mint az elengedésüké.

TV távirányító

A tévézés passzív elfoglaltság, nem túl fejlesztő hatású. Viszont ott a távirányító! Sok-sok gombbal, ami arra vár, hogy megnyomjuk. Maga a Kánaán! Főleg, ha LED-es távirányítónk van, amin kis fényvillanás jelzi, ha megnyomtuk a gombot. Gyermekünk hamar rá fog jönni, mitől villog a „játéka”.

Üres műanyag flakonok

Átlátszók, színesek, kicsik, nagyobbak, lágyabbak, masszívabbak, ütögethetők, dobhatók, sima felületűek, dombormintásak. Soroljuk még, mi minden felfedezni való van rajtuk? Az apró kezecskék a kisebbeket könnyebben fogják meg, de a nagyok is viccesek, ha oda-vissza gurítjuk őket.

Mire ügyelj? Ugye mondanunk se kell, hogy mindig alaposan öblítsd ki az üvegeket, és hogy a tusfürdős és samponos flakon még befogható játéknak, de biztos, ami biztos a korábban vegyszereket tartalmazókat ne fogd be játéknak?

WC papír guriga

A toalettpapír csupasz gurigája, mint gyerekjáték? Igen! Elég masszív hozzá, hogy a kicsi ne kapja szét öt perc alatt, hengerformája érdekes, könnyű megfogni és kukucskálósat is lehet vele játszani! És ami a legjobb: gyermeked teljes erejével ütögetheti vele a bútort, padlót nem fog benne kárt tenni!

TE

Mindegy, mennyi elbűvölő játék veszi körül gyermeked, a legérdekesebb Te magad vagy a számára. Ránevetsz, beszélsz hozzá, arckifejezésed folyton változik és olyan érdekes dolgok vannak rajtad, mint az orrod, füled, hajad – olyan jó beléjük csimpaszkodni! Bohóckodj neki, énekelj, verselj, ugrálj előtte, meglátod a világ legeslegnagyobb elismerésében lesz részed – gyermeked göndör kacajában!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top