Pilates: a gazellák titka

2008. 04. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Na persze, a sztárok! – legyintünk bosszúsan, és a szépségük megőrzésére fordított nagy halom pénzre, titkos hollywoodi fogásokra gondolunk, amelyeket mi, egyszerű nők nem engedhetünk meg magunknak. De vajon tényleg így van ez?

„A testi fittség a boldogság elsődleges feltétele. A fittséget nem lehet kizárólag vágyakozással vagy készpénzzel megszerezni.” Az említett film- és popcsillagok annak köszönhetik csodás alakjukat, hogy nem csak megfogadták Joseph H. Pilates szavait, de rendszeresen végzik is az általa kitalált gyakorlatokat, vagyis a Pilates-tréninget. A német származású mester gyerekkorában sokat betegeskedett, legyengült izomzata megerősítése végett jógázott, keleti harcművészetekkel, zen meditációval foglalkozott, görög és spártai tornagyakorlatokat végzett. Ezek kombinációjából alkotta meg saját, 500 gyakorlatból álló speciális gyakorlatsorát, amelyet az I. világháború sérültjeinek rehabilitációjánál alkalmazott először. A háború után néhány évvel áttelepült az Amerikai Egyesült Államokba, itt nyitotta meg stúdióját, ahová elsősorban táncosok és balettművészek jártak. Ma már világszerte egyre több helyen tartanak Pilates-órákat, a tréning széles körben elterjedt és sikeres.

Mi is az a Pilates?

Leginkább a jógához lehetne hasonlítani, hiszen nagyon fontos benne a légzés és a mozdulatok pontos kivitelezése. A helyes mellkasi légzés elsajátítása elengedhetetlen, mert ez teszi lehetővé, hogy a felszíni izomcsoportok mellett a mélyizmokat is hatásosan megdolgoztassuk. Az alapgyakorlatokat talajon végezzük, egy szőnyegen kívül semmilyen egyéb kellékre nincs szükség. Bárhol, bármikor tornázhatunk, a gyakorlatsorok pontos elsajátítása érdekében azonban célszerű szakképzett tréner segítségét igénybe venni. Ma már szinte minden nagyobb fittness-központban lehetőség van erre. A Pilates elsősorban törzserősítés, a has, a hát alsó része, a far és a medence izmainak erősítésével és nyújtásával ér el kedvező hatásokat. S hogy melyek ezek? Jobb tartás, kecses, rugalmas test, szimmetrikus egyenletes erősítés a fenék, comb, has táján – izomtömeg növelése nélkül. Ugye milyen jól hangzik? Emellett csökkenti a szívinfarktus, a cukorbetegség, a magasvérnyomás és a csontritkulás kockázatát, növeli a koncentrációs képességet és a szellemi frissességet.

Szép, szép – bólogatunk – de lehet ezzel fogyni is?

A torna a nyújtott izmokat erősíti, az alakformálás – fogyás – centikben mérhető. Az úgynevezett Kardio-Pilates gyakorlatsorral pedig az eredmény kilókban is megmutatkozik. Az alapgyakorlatok megtanulása után nincs akadálya annak, hogy akár ezzel, akár a speciális Pilates-gépek segítségével folytassuk testünk tökéletesítését. És mi az egészben a legjobb? Az, hogy a Pilatest a sportos trendi csajok és az óvatosabb, egészséges mozgásra törekvő nők is egyformán végezhetik. A hát- és gerincfájdalmakra is gyógyír lehet.

Túl szép, hogy igaz legyen? – Aki nem hiszi, járjon utána!

Kapcsolódó anyagok:

$$198$$

$$247$$

$$290$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top