Platón után szabadon

2008. 11. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A változatos zenei anyag hűen tükrözi Görögország népzenéjének gazdagságát, hallhatók a tájegységeinek legnépszerűbb zenéi és láthatók táncai. A hangszerelésben, ritmusokban és skálákban pedig nyomon követhető a környező népek zenei kultúrájának hatása.

Hosszú történelmük során a görögök hajóztak, kereskedtek, bejárták a Földközi tenger vidékét, és hazavittek egy-egy darabot a megismert népek kultúrájából. A zenén kívül demonstrálják ezt a bámulatos népviseletek, a Mediterrán országokra, Észak-Afrikára vagy Kis-Ázsiára jellemző szokások, és az izgalmas görög konyha.

A népzene és a néptánc Görögországban nem poros, múzeumi tárgy, amit elővesznek nagyobb ünnepeken, hanem a görög ember mindennapi életének fontos eleme. Például a mai görögök nemcsak esküvőkön, családi és helyi ünnepeken táncolnak, de esténként a zenés tavernákban is táncra perdülnek, mivel számukra a tánc, az emberi érzések mindennapi kifejezési eszköze. A népzene és a néptánc, generációról generációra öröklődik. Fenntartja és erősíti a nemzeti öntudatot.

Dalaik a mindennapi élet eseményeiről szólnak. Halászokról, földművesekről, harcba induló leventékről, az elválás és a bánat pillanatairól, legendákról, de leginkább ünnepekről, vidám eseményekről és az emberi érzések legszebbjéről, a szeretetről és a szerelemről. Mind a mai napig a görög közösségek legmegbecsültebb tagjai közé tartoznak azok, akik kiválóan anekdotáznak, remekül táncolnak, vagy jól játszanak valamely hangszeren. 

Közel 4000 néptánc ismeretes Görögország szerte. Többségük körtánc, jobb lábbal indul és balról jobbra halad. Jellemző, hogy a szigeteken a tenger hullámzására emlékeztető, hömpölygő koreográfiák a jellemzőek, míg a hegyvidékeken, vagy a Fekete-tenger közelében élő görögöknél az éles, szabdalt lépések dominálnak.

Az ókori görögök is táncoltak vallásos ünnepek ceremóniáin, táncoltak azért, hogy biztosítsák a termékenységet, tánccal készültek fel a harcra és tánccal ünnepelték a győzelmet. Táncoltak az esküvőkön, és táncoltak azért, hogy túljussanak a nehéz időszakokon, de tánccal kúrálták fizikai betegségeiket is.

A táncos DVD és a zenei CD anyag külön-külön is élvezhető, de szervesen kapcsolódik egymáshoz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top