Polanski még mindig szabadlábon

2010. 07. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
"Most már tudjuk. Nyugodtan elbódíthatsz és megerőszakolhatsz 44 éves férfi létedre egy megrettent 13 éves lányt - aki zokogva kiabálja, hogy "Ne! Ne! Ne!" - arra hivatkozva, hogy csak egy asztmás roham miatt kiabált és senki sem fog felelősségre vonni. Mindössze két kritériuma van: 1. menekülj el az országból és vissza se gyere pár évtizedig, 2. rendezz néhány jó filmet. Ha ez a két dolog megvan, nemcsak hogy szabadon élhetsz, de ráadásul az emberek még szeretni is fognak, kiállnak melletted, kampányt indítanak a védelmed érdekében, végül pedig hősként vonulsz be a történelembe."
Ezekkel a kemény szavakkal indítja tegnapi (2010. június 13.) vezető cikkét a Hufftington Post, miután Roman Polanski Oscar-díjas rendező botránya újra előtérbe került pár hónap után.
A közvélemény egy része felháborodva fogadta a hírt, miszerint Svájcnak esze ágában sincs kiadni Polanskit az amerikai hatóságoknak, sőt, a házi őrizetét is megszüntette arra hivatkozva, hogy a nyomozás ideje lejárt, ők többet nem tehetnek. Sokan sejtenek az ügy mögött összeesküvés-elméleteket, még többen pedig rengeteg pénzt, ami valljuk be, nem lehetetlen, de mivel nem vagyunk jártasak a svájci büntetőjog területén, így nem is találgatunk inkább.
Az viszont tény, hogy egyelőre minden jel arra utal, Polanski a bizonyítékok és terhelő vallomások ellenére is megússza tettét, vagyis hogy majd' 40 évvel ezelőtt egy buli alkalmával megerőszakolt egy 13 éves kislányt, akit édesanyja küldött el hozzá, hátha tudna neki egy filmszerepet adni. Polanski ellen elfogató parancs van érvényben, ami azt jelenti, hogy már az amerikai repülőtérre beérkezve azonnal lekapcsolnák és börtönbe zárnák, ám neki esze ágában sincs az országba visszatérni.
Polanski életútja több szempontból sem volt könnyűnek nevezhető. A lengyel származású zsidó színész, rendező és forgatókönyvíró már fiatalon megtapasztalhatta, milyen üldözöttnek lenni, habár akkoriban teljesen ártatlanul, pusztán zsidó identitása miatt kellett bűnhődnie. Családjával sokat menekültek. A háború után a helyzet rendbe jönni látszott, a kis Polanski színész lett, neve pillanatok alatt szárnyra kapott, 21 évesen pedig már jelentős szerepeket is játszhatott a kor nagy filmjeiben.
1969-ben aztán újabb szörnyű tragédia éri családját. Polanski akkori feleségét, a nyolchónapos terhes Sharon Tate filmszínésznőt négy barátjukkal együtt brutálisan lemészárolják LA-i lakásukban. Pár évvel később történik az eset, mely után egész életét száműzetésben tölti. Kínai negyed című filmje után, melynek Jack Nicholson volt a főszereplője, a színész házában megerőszakol egy 13 éves kislányt. Feljelentik, majd le is tartóztatják. Bűnösnek vallja magát, de még az ítélet végrehajtása előtt Párizsba szökik. Azóta Franciaországban és Svájcban él.
Filmjeiért számtalanszor díjazzák, ám az Amerikában kapott elismeréseket sosem veszi át.
Forrás: popcorn.blogger.hu


Szerző

donna.hu



Scroll to Top