Pörgős őrület, a Spinning

2008. 11. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A hideg időjárás beköszöntével egyre inkább igyekszünk fedél alatt sportolni. A spinning a csoportos edzés egyik új formája. Johnny Goldberg amerikai triatlonversenyző fejlesztette ki, néhány évvel ezelőtt. Egyre több edzőterem biztosít lehetőséget az Amerikából származó legújabb fitnessz őrületre, mely lényegében egyesítette az aerobik és a kerékpározás előnyeit.

Maga a szó pontos fordítása a nagyon kifejező pörgés, ugyanis edző utasításait követve egy csapat kerékpáros szobabiciklin teker pörgős zenére, közben különböző gyakorlatok sorával téve még érdekesebbé a monotonnak érezhető biciklizést. Az edzés egyik fontos elemének számít a zene, mely az adrenalinszintre is hatással van. A különböző szakaszokat és gyakorlatokat – az aerobik órákhoz hasonlóan – a résztvevők az edzői utasításokat követve zenére végzik.

A program rendszerint különböző intenzitású szakaszokból épül fel. A bemelegítésül szolgáló első néhány perces, kis ellenállású és közepes fordulatszámú pedálozás után nagy sebességű sprintek - vagyis lejtőmenet, közepes sebességű síkmenetek és lassú fordulatszámú hegymenetek váltogatják egymást. Az edző fő feladata az inspiráció, a váltások levezénylése , hogy tartsa a lelket a tekerőkben, és hogy mindent beleadva hajtsanak az óra végéig. Utasításának megfelelően választják meg az edzeni vágyók az ellenállás nagyságát, ezzel szabályozva a fordulatszámot. A program, „koreografált” is lehet, akár egy aerobikóra. A kerékpáron azonban természetesen nem aerobiklépések variálódnak, hanem ülve és állva kerékpározás, súlypontáthelyezés, különféle karhajlítások és karkombinációk. A tréner választja a zenét, amelyben fontos, hogy legyenek lassabb és gyorsabb részek, de végig mozgalmasnak kell lennie, hiszen ennek ütemére kell tekerni.

A spinning kerékpárok speciális szobabiciklik, első kerekük nehéz, lendkerékkel ellátott, így könnyebb velük lendületben maradni. Mégsem elég az elején ráhajtani, mert a bicikli pedálját nem csak nyomni kell, hanem húzni is. Egy negyvenöt perces hajtás alatt akár 800-900 kalóriát is elégethetünk. Emellett fizikai és mentális jó közérzetet biztosít, hatékonyan dolgoztatja a szívet és a keringési rendszert, kíméli az izületeket kortól, testsúlytól függetlenül és bárki számára elvégezhető.

A témával kapcsolatban kérdezhettek Paule Tímeától. Megtaláljátok őt a szakértőink között.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top