Porhanyós kifli, dióval és lekvárral töltve

2009. 11. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 1 margarin 10 dkg kristálycukor 1 tojássárgája 1 dl tej 2 dkg élesztő  pici só 1 egész tojás a tetejét megkenni 

Töltelék hozzávalói:      25 dkg darált dió cukor -ízlés szerinti mennyiségben kevés tej-ebben felfőzöm a diót és cukrot  fél citrom reszelt héja sárgabarack lekvár ( máskor sütésálló gyümölcsízt használok )                                          

A tejben feloldok 1 mokkás kanál cukrot és felfuttatom a 2 dkg élesztőt. Közben a margarint elmorzsolom a liszttel, hozzáadom az 1 tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt, valamint egy pici sót. Jól kidolgozom a tésztát, majd ketté vágom, mert egy darabban nem lehet szép vékonyra nyújtani, kb.1,5 mm vastagságra törekedtem.

Nyújtás után egy 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatom a tésztát és megtöltöm a diós töltelékkel, majd kiflialakúra feltekerem. A tetejét megkenem felvert tojással, tepsi raktam és 1 órát konyha hőmérsékleten kelesztettem, majd előmelegített sütőben kisütöttem. Villanytűzhelynél 300 fokon előmelegítve, 200 fokra mérsékelve.

Nekem 10 perc alatt megsült. Még melegen diszkréten porcukorban megforgatom. A képen látható nagyobb kiflik azért nagyok, mert nem volt otthon sütésálló gyümölcsíz, és sárgabarack lekvárt tettem bele, a nagyobb kifliben jobban benne tudtam tartani. Nagyon finom, porhanyós sütemény, eltartható lenne, de nem a mi családunkban. Gondolom, hogy sokaknak ismerős, de szerintem azért mindenkié egy kicsit más. Remélem, hogy lesz, akinek elnyeri a tetszését.

További jó sütést-főzést kívánok szeretettel! Köszönjük szépen Hegedűsné Aranyos Ildikónak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top