Tárkonyos malacraguleves kemencében sütve

2009. 11. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 60 dkg malachús 1 fej vöröshagyma 2 sárgarépa 1 petrezselyem fél kis karalábé pici zeller foghagyma köménymag tárkonylevél kb,1/2 l. tejföl tárkonyecet alaplé (húsleves kockából is megfelel) só

A kenyértésztához: kb. 1 dl tej 1,5 dkg élesztő csipetnyi cukor Kb. 25 dkg liszt Kb.25 dkg burgonya kevés sertészsír 1 tojás kevés olaj

Pörkölt alapban az 1x1 cm-es kockára vágott, besózott húst félig megpárolunk. Hozzátesszük a kockára vágott leveszöldséget és a cikkekre vágott gombát. Szárított tárkonylevéllel ízesítjük. Felengedjük vízzel, vagy alaplével. Zsemleszínű magyaros rántással sűrítjük. Beletesszük a zöldborsót, tejföllel dúsítjuk, kiforraljuk. Tárkonyecettel ízesítjük (savanyítjuk).

Közben kissé keményebb kenyértésztát készítünk. Kovászt készítünk: langyos tej, élesztő, csipetnyi cukor, kevés liszt.

Burgonyát megfőzzük, leszűrjük, átnyomjuk, kéz melegre hűtjük. A liszthez hozzátesszük a kovászt, a főtt burgonyát, kevés sertészsírt, egy tojás sárgáját. Jól kidagasztjuk, hagyjuk pihenni, majd kevés olajat csurgatunk bele, és ezzel is átdolgozzuk. Előkelesztjük, majd cipókat formázunk belőle, deszkán letakarva „utókelesztjük”.

Az elkészült levest kis cserépfazekakba tesszük, mikróban jól átforrósítjuk. Peremüket megkenjük kevés nyers tojással, (illetve a fehérjével, ami maradt). Beborítjuk a vékonyabbra elnyújtott kenyértésztánkkal, amelyek tetejét megkentük tojásfehérjével. Megszórjuk köménymaggal és tárkonnyal.

Előmelegített, 180 C-os sütőben megsütjük, kb. 15-20 percig, míg a tészta szép aranysárga nem lesz. A tészta bóbita levesbetétként fogyasztható.

Jó étvágyat! Köszönjük szépen Sepsi Szilviának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top