Pöttyös betegségek 2.

2009. 03. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A betegség 10-20 napos lappangási idő után egészen enyhe megfázásos, náthás tünetekkel kezdődik. Legtöbbször csak a kiütés hívja fel a betegségre a figyelmet. A tipikus bőrkiütés többnyire a az arcon, tarkó- és fültájékon mutatja meg magát először, majd továbbterjed a törzsre, a felső, végül az alsó végtagokra. A kiütések kisebbek mint a kanyarónál, de nagyobbak mint a skarlát kiütései.

A rubeóla általában nem jár lázzal, de a nyaki nyirokcsomók gyakorta megduzzadnak, és fájhatnak a végtagok is. A gyermekek egyharmadánál észrevétlenül zajlik le9ó, szövődményekkel nagyon ritkán lehet találkozni. A rózsahimlő gyógymódja tulajdonképpen csak a lázcsillapítás és a bőrápolás. A gyerekeket nem igazán viseli meg ez a betegség, de ha súlyosabban lépne fel, jó ha ágyban tartjuk egy-két napig. A 2-4 napos kiütéses szak után pár nappal a kis beteg felgyógyul és visszatérhet az oviba, iskolába. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha az enyhe tünetekhez fülfájás, erős köhögés vagy egyéb tünet társul.

Aki gyereket szeretne, tanácsos, ha még a terhesség előtt kideríti - ha nem emlékszik rá biztosan -, hogy átesett-e már rubeóla fertőzésen. Ha nem, akkor a terhesség előtt minimum három hónappal javasolt számára a rubeóla-védőoltás, ugyanis a terhes nők rózsahimlője veszélyes a magzatra. Fejlődési rendellenességez okozhat, koraszüléshez vezethet, vagy az újszülött egy normális terhességi időtartam dacára koránál kis súllyal és éretlenebbül érkezhet. A fertőzés a csecsemő későbbi testi-szellemi fejlődésére is negatív hatású lehet. A méhen belül fertőződött babák többnyire vírus-ürítők – vagyis magukban hordozzák és terjesztik a rubeóla vírust –, ez viszont 2-3 éves korra teljesen megszűnik. Ha a fertőzés a terhesség első három hónapjában történik – ilyenkor több mit 50% az esélye, hogy a baba károsodik –, meg kell fontolni az esetleges terhesség megszakítást.

A megbetegedett gyereket az áldott állapotban lévő nőtől távol kell tartani. Ésszerű a környezetben előforduló megbetegedés esetén a szülésszel konzultálni. A rózsahimlő már a kiütések megjelenése előtt egy héttel fertőz, s a kiütést követő 5 napig fenn áll a fertőzés veszélye. A természetes betegség tökéletes védelmet nyújt az egész életen keresztül, biztosabbat mint amit a védőoltás garantál. Ezért kívánatos, ha a kislányok már gyermekkorban átesnek ezen az enyhe betegségen. A rózsahimlő ellen ma már kötelező védőoltást alkalmazni.

Magyarországon nagyon jó az oltási fegyelem, a lakosság nagy része részesült védőoltásban, sajnos azonban a környező országokban nem mindenhol oltanak sem a rózsahimlő, sem más kórokozók ellen, így időnként hazánkban is megjelennek ezek a fertőzések.

Kapcsolódó anyagok:

$$2924$$

$$3068$$

$$795$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top