Ráncmegelőzés!

2010. 04. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az UV-sugárzás - mely nagyon ártalmas a bőrre - intenzitása leginkább a nap beesési szögétől függ, nem pedig attól, hogy mennyire süt a nap, vagy mennyire „világít”. A napozólámpákból és a mesterséges fénnyel barnító berendezésektől éri a bőrt a legtöbb ilyen sugárzás. A szakértők egy része szerint egy szépségszalonban "barnítással" eltöltött fél óra káros hatásai megegyeznek azzal, mintha valaki egy egész napot eltöltött volna a napfényben.

Hogyan akadályozzuk meg a ráncok kialakulását napozás közben? •    a legjobb módja a bőrkárosodás megakadályozásának az, hogy nem töltünk túl sok időt a napon. Ha napozni vagyunk, azt ne egyszerre, hanem részletekben ejtsük meg •    leginkább délelőtt 10 óra és délután 4 óra körül érdemes elkerülni a napon való tartózkodást, mivel az UV sugarak 80 százaléka akkor éri a Föld felszínét •    ezen időtartam alatt hanyagoljuk az olyan felületeken való tartózkodást, amelyek visszaverik a napsugarat: ilyenek például a homok, beton és a fehérre festett felszínek •    a napolajat csak akkor lehet hatékonyan használni, ha kombináljuk más, a testünket a napsugártól óvó módszerekkel - sőt, azt is érdemes figyelembe venni, hogy hat hónapnál kisebb gyermekeknél nem is szabad alkalmazni •    a napkrémeken mindig fel van tüntetve a faktorszám, amely azt jelzi, mennyire hatékonyan tartja távol az UV sugarakat. Fontos tudni, hogy a feltüntetett faktorszám gyakorlatilag egy szorzószám. Ha valaki például egyébként 5 perc alatt bepirosodik a napon, egy 20 SPF-es (faktorszámú) napolajjal 5x20, vagyis 100 perc múlva fog csak leégni. Fontos figyelembe venni azt is, hogy ahhoz, hogy az adott készítmény a hatását kifejthesse, a napozás megkezdése előtt minimum fél órával be kell kenni vele magunkat.

Egyéb tudnivalók a ráncok kialakulásának megelőzéséhez: A nők a testükben lezajló hormonális változásoknak köszönhetően sokkal jobban ki vannak téve a ráncosodásnak mint a férfiak. Bár az első apró ráncok már huszonéves korban megjelen(het)nek, igazán csak a menopausa idején jelentkeznek a mélyebb barázdák. A megelőzés sikerének kulcsa a már korán elkezdett bőrápolás, valamint a helyes életmód kialakítása. Ezen felül a rendszeres testmozgás is rendkívül fontos: segíti a bőr fiatalságának megőrzését; sportolás közben ugyanis javul a szervezet vérkeringése, ami által a bőrsejtek több oxigénhez jutnak. A megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásnak is fontos szerepe van a megelőzésben; a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rostdús ételek segítik az emésztést, ennél fogva könnyen ürülnek ki a szervezetben lerakódott méreganyagok. A dohányzás és nagymértékű alkoholfogyasztás elhagyása is a vérkeringés és anyagcsere helyes működését eredményezi.

-NJ-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top