Recept babának, mamának, na meg a családnak – variációk banánra

2010. 03. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A banán rengeteg hasznos tápanyagot és vitamint tartalmaz, ami nem csak a babák, de a család többi tagja számára is jótékony hatással van.

Azoknak az anyukáknak, akik túlhajszoltak és hajlamosak a gyomorfekély kialakulására különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen védi a gyomor nyálkahártyáját, sőt tisztítókúrák után is el-el lehet nyammogni rajta, hiszen a káliumpótlására kiváló. A babák a banán fogyasztásával B1-B6 vitaminokhoz, magnéziumhoz, kálciumhoz juthatnak, ami fejlődésük szempontjából elengedhetetlen. A legtöbb esetben a banánt nyers formában fogyasztjuk, gyermekeinknek is így pépesítjük, vagy esetleg turmixoljuk. Kevés anyuka meri bevállalni, hogy a férje és a gyermekei elé a főétel alapanyagaként tálalja, pedig több ízletes és különleges receptvariációval is találkozhatunk, például az alábbiakkal.

Banános husi

Hozzávalók: Húshoz: 60 dkg csirke vagy pulykamell (lehet darált hús is) 1 póréhagyma 1 banán 1 zöld paprika vagy mexikói paprika éltelízesítő, só, bors

Szószhoz: 2 dl tejszín 2 evőkanál liszt 2 db natúr vagy paprikás kockasajt (esetleg egy tömlőssajt) kevés pirospaprika, kevés curry ételízesítő

Vajon vagy olajon megpároljuk a vékony csíkokra vágott húst, vagy a darálthúst és ízesítjük ételízesítővel, sóval, borssal. Ha szükséges kevés vízzel felönthetjük. Amikor elkészült, egy kivajazott tűzálló tálba öntjük és rávagdossuk a banánt, a paprikát és a póréhagymát.

A szószhoz kb. 2-3 evőkanál vajat hevítünk, hozzáadjuk a fűszereket és a lisztet, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel, a 2 dl tejszínnel és ételízesítővel ízesítjük. A sajtot beledobjuk és amikor felolvadt, az egészet ráöntjük a húsra. Forró sütőben kb. 20-30 percet sütjük.

  Bundás sült banán Hozzávalók: 4 banán 1 dl tej 3 tojás 10 dkg liszt fahéj pici só, porcukor olaj a sütéshez

A tojássárgákat a cukorral és a liszttel elkeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, fahéjjal, pici sóval ízesítjük. Ha nagyon sűrűnek találjuk, akkor kevés tejjel hígítjuk. A félbe vágott banánokat a masszába mártjuk és bő, forró olajban kisütjük.

Kevés olyan gyerek van, aki nem szereti a banánt, így valószínűleg nem lesz sok gondja azzal az anyukáknak, hogy a fenti receptek bármelyikét is megetesse velük. Ha mégis harc alakul ki az ebéd körül, akkor inkább edd meg te, amit főztél! Legalább a banán jótékony hatásának köszönhetően elkerül messzire a gyomorfekély!

-BB-

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top