Elő a biciklivel!

2010. 03. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az autókban és a tömegközlekedési eszközökben töltött idő mozgáshiányhoz vezet. Egyre kevesebbet mozgunk, két megálló között is inkább várunk egy buszt, vagy egy trolit. De akadnak szép számmal olyanok is, akik kétkerekű eszközt választanak akár munkába, akár bevásárolni indulnak. Újra felfedezett közlekedési eszköznek számít a kerékpár, és nem csupán túrázásra és sportra használják az emberek, hanem munkába is egyre többen kerekezve mennek. Ezzel nem csak környezetüket kímélik, hanem aktívan mozognak, segítenek szívük egészségének megőrzésében, emellett élvezhetik még a számos jótékony hatást melyet szervezetükre gyakorol. Lássuk, miben is segíthet az aktív biciklizés.

- Növeli a teljesítőképességet, karbantartja a testet. Az izomtónusok jobb állapotát váltja ki, illetve a gerincoszlopnak tökéletes torna.

- Megtornáztatja a gát- és a medenceizomzatot.

- Javítja az anyagcserezavart.

- Karbantartja az ember reflexműködését, legyen szó egyensúlyozásról, térlátásról, mozgáskoordinációról. Az is köztudott, hogy az idősek állandó reflexproblémákkal küszködnek, nekik akár a biztonságos szobabiciklizés is segíthet problémájuk kezelésében.

- Serkenti a légzést, a vérkeringést, segít a szívzavarok helyreállításában. Szívinfarktus esetén a rehabilitáció részét képezheti a kerékpározás, és néhány gyakorlat elvégzése.

- Kíméli statikailag is a lábakat, hiszen ortopédiai betegség esetén tökéletes járógépként funkcionál. A láb vér-, illetve nyirokkeringését javítja, hisz az érszűkületek leggyakrabban az alsó végtagokban alakulnak ki. Ha már kialakult érszűkületről van szó, akkor is tökéletes értorna a kerekezés. Visszértágulatok esetében ugyanezt kell tenni, a fájdalmat és a pangás területeit hatásosan csökkenti.

- És sok más mellett, a szorongás levezetésére is igazán alkalmas sport lehet.

A testre gyakorolt jótékony hatások mellett a léleknek is jót tesz. Nem muszáj egyedül űzni, ha sportként fogunk bele, vagy ha egy-egy nagyobb túrát tervezünk két keréken. Igazán izgalmas és felfrissítő barátokkal, vagy a párunkkal a zajos várostól messze, a természetben biciklizni, élvezni a látványt, ami elénk tárul. Nyugodtan kössük össze egy piknikkel, sátorozással, természetben végzett egyéb szórakozással. Ha valami nagyon egységeset szeretnénk párunkkal, akkor lehetőség nyílik a tandembicikli kipróbálására. Ez összehangolt mozgást igényel, de összébb is kovácsolja a két félt.

Lehet tömegközlekedési eszközként használni, vagy sport céljából, a kiváltott jótékony hatása így is megmarad. Egy hétnyi „edzést” követően elmúlik a légszomj, nem fáradunk ki a tekerésben és a kondíciónk is javulásnak indul. Nem kell azoknak a tévhiteknek hinni, hogy a szmogos városokban ezzel csak több kárt okoz magának az ember, mert szerencsére ezeknek a kijelentéseknek nagy része nem állja meg a helyét. Egyrészről előnyösebb, mert a biciklis magasabban helyezkedik el, és tudjuk hogy a káros anyagok közelebb vannak a talajszinthez, másrészt gyorsabban is haladhatunk, amíg az autók a dugóban vesztegelnek, így csak rövid ideig kell beszívni a szennyezett levegőt. Tehát mindenki vegye elő biciklijét, tegyünk egészségünkért és környezetünkért ilyen módon.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top