Recept babának - variációk bodzás ételre

2010. 05. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bizony, kedves szülők! A bodzából nem csak szörp és lekvár készíthető, hanem teljes értékű fogások, desszert is. Egészséges, különleges és ízletes, így a gyerekek is könnyen megszeretik, főleg ha a kedvenc ennivalójukkal van tálalva!

Bodzaleves

Hozzávalók:

10 nagyobb bodzavirág

1 liter tej

1 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál búzakeményítő

2 evőkanál cukor

1 dl tejszín

A bodzavirágokat vízzel leöblítjük, majd az apró virágocskákat a szárról leszedjük.   Egy kis marékkal félreteszünk, erre szükség lesz a díszítéshez, a többit pedig félórára beáztatjuk a tejbe.  Az áztatást követően leszűrjük és a tejhez hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a keményítőt, majd felforraljuk. A tűzről levéve belereszeljük a citromhéjat és behűtjük. Tálalás előtt a hideg levesbe beleöntjük a tejszínt és a félretett, apró virágokat beleszórva tálaljuk.

Igazán csodás és különleges csemege ez  a melegebb napokon! Ha az elkészítéséhez szorgos gyermekkezek is segítséget nyújtanak, garantált sikere lesz az egész család körében!

Bodzapalacsinta

Hozzávalók

2 tojás

1 tojássárgája

2 evőkanál porcukor

egy csipet só

liszt szükség szerint, hogy sűrű tésztát kapjunk

1,5 dl fehérbor (a sütés során elpárolog az alkoholtartalom!)

3 evőkanál tejszín

4 nagy bodzavirág

A tojásokat a cukorral, a csipet sóval összekeverjük,végül belekeverjük a lisztet, hogy sűrű tésztát kapjunk. Ezek után beleöntjük a bort és a tejszínt is és kb. 15 percig pihentetjük.

A bodzavirágokat alaposan megmossuk és lecsepegtetjük, majd egy serpenyőben vajat forrósítunk. A bodzavirágokat szárukkal felfelé belefektetjük és ráöntjük a tészta negyedét. Amikor jól megsült, a virág szárát ollóval elcsippentjük és megfordítjuk a palacsintát, hogy a másik fele is szépen megsüljön.

Mind a négy virág esetében ezt a folyamatot követjük, majd a palacsintákat fahéjas cukorral meghintve tálaljuk. A harmóniát egy kis bodzalekvárral csak fokozni lehet, így érdemes ezzel is kipróbálni.

Talán nincs is olyan gyerek, aki ne szeretné a palacsintát, ezzel a különleges változattal pedig biztos lesz az anyuka sikere!

-BB-

Forrás: www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top