Régészakció

2008. 10. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Kairótól délre, a Fájjum-oázis bejáratánál, a mai el-Lahun falu mellett elterülő kiterjedt rommező régészeti, geodéziai, és magnetometriai vizsgálatát tűzte ki céljául a kutatócsoport. Az El-Lahun Survey Project 4 éves programjával a múzeum – ugyan története során már többször tervezte – most első ízben vállalkozik arra, hogy bekapcsolódjon az Egyiptomban zajló régészeti kutatásokba.

A vizsgálandó, mintegy 1600 hektárnyi területet a II. Szeszósztrisz fáraó (Kr. e. 1880–1873 körül) által alapított királyi temetkezőhely és település maradványai uralják; ezeket száz évvel ezelőtt, W. M. F. Petrie brit archeológus tárta fel mindössze két ásatási szezon alatt, és meglehetős felületességgel. A napjaink régészeti gyakorlatának szemszögéből nézve hiányos és pontatlan dokumentáció ellenére a királypiramist járulékos épületeivel egyetemben a szakrális építészet fejlődésének fontos állomásaként jegyzik, maga a település pedig az egyiptomi városrégészet iskolapéldájává vált.

2002-ben a lelőhelyen dolgozó kanadai expedíció munkája az ásatásvezető halála következtében félbeszakadt, a teljes kiadatlan ásatási dokumentáció Budapestre, a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményi osztályára került további tanulmányozás és publikálás céljából. Időközben a lelőhely emlékeinek állapota oly’ mértékben leromlott, hogy a terület pontos és módszeres régészeti feltérképezése elengedhetetlenné és különösen időszerűvé vált.

A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a Szépművészeti Múzeum expedíciója lesz az első régészeti projekt a lelőhely kutatástörténetében, mely a lehető legszélesebb forrásanyag ismeretében vállalkozhat a felvázolt feladatra.

Tekintettel arra, hogy a rommező a legnagyobb ismert település-lelőhely az egyiptomi kései Középső Bronzkor időszakából, a misszió munkáját a kezdetektől fokozott szakmai figyelem kíséri. A Szépművészeti Múzeum nagy hangsúlyt kíván helyezni arra, hogy a régészeti projekt munkáját követhetővé, eredményeit bemutathatóvá tegye mind a szakma, mind a szélesebb nyilvánosság számára. A magyar és angol nyelvű ismertetőkön túl a terepmunka mindennapjaiba egy „régészeti blog” segítségével bárki betekintést nyerhet, a munka befejeztével pedig a nagyközönség egy kiállításon ismerheti meg a lelőhely új képét.

Az expedíció tagjai a 2008-as idényben: Horváth Zoltán egyiptológus, projektvezető, Szépművészeti Múzeum; Petrik Máté, régész-egyiptológus Szépművészeti Múzeum; Ashraf Zein Elabidin El-Senussi, egyiptomi régész, a projekt társdirektora; Stephen Quirke, egyiptológus, Petrie Museum of Egyptian Archaeology University College London; Vasáros Zsolt, építészmérnök, Research Institute for Visualization, Architecture and Archaeology (RIVAA); Marcel Hellendahl, német építészmérnök, Research Institute for Visualization, Architecture and Archaeology (RIVAA); Szűcs László, földmérő mérnök, Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Kar és Gregori Ákos, földmérő mérnök, Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Kar.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top