Saláták télre

2011. 01. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Télvíz idején szinte törvényszerűen a disznótoros, a testesebb pörköltek és a gazdag tésztafélék kerülnek az élelmezés fókuszába, esetleg egy kis savanyúsággal szétcsapatva. Nem véletlen a hard menü, hiszen a természet alaposan belénk programozta a túléléshez szükséges menetrendet: tavasszal és nyáron feltöltjük a vitaminraktárakat mindenféle könnyű zöldséggel és gyümölccsel, télen pedig mindent megteszünk a megfelelő zsírréteg létrehozása és fenntartása érdekében.

Testesebb, rusztikusabb ételekre és teltebb ízvilágra vágyunk ilyenkor, ami rendjén is lenne, ha ez az időszak még mindig a lelassulásról és a pihenésről szólna. A civilizáció azonban ide is begyűrűzött, és immáron a téli vitaminpótlás szolgálja a túlélést.

Nem kell azonban rögtön szaladni a drogériába és felvásárolni a vitaminkészleteket vagy erőszakot tenni természetes gasztronómiai hajlamainkon, ugyanis a piacon bóklászva sokkal értékesebb vitaminforrásokra lelhetünk, amikből elsőrangú saláta-alapanyag válhat. Ez a műfaj ugyanis remekül adaptálható a téli igényekre. Igaz, a végtermék nem mindig fér bele a saláta fogalomkörébe, vagy legalábbis határesetet jelent, de ilyen rendszertani kérdéseken ne akadjon fenn senki, a lényeg ugyanis az, hogy szerencsésen összekapcsolódik benne az intenzív vitaminpótlás és a még intenzívebb kulináris örömök kategóriája. De lássunk néhány konkrét példát!

Rukkolás krumplisaláta

Ebben kiaknázhatjuk a különböző olajos magvakban rejlő élettani és hedonisztikus lehetőségeket.

Hozzávalók: 3-4 közepes krumpli, 3 sárgarépa, egy csokor rukkola, egy szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, különböző magvak pirítva (napraforgó, tök, szezám, fenyő, dió, mandula, mogyoró, kesudió ízlés szerint), fél citrom leve, 3 evőkanál olívaolaj, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, só

Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, majd felkockázzuk, a póréhagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a rukkolát pedig csíkokra vágjuk, és az egészet összekeverjük egy tálban. A magvakat egy-két perc alatt megpirítjuk egy száraz serpenyőben. Összekeverjük az olívaolajat, a citromlét, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd az így kapott öntetet rálocsoljuk a salátára. A pirított magokkal gazdagon megszórjuk a tetejét.

További téli salátareceptekért kattints IDE és nézd meg a Cotcot.hu teljes cikkét!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top