Sanyarú banánsors: bezacskózva vagy végképp eltörölve?

2011. 04. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán a jövőben minden banán csomagolást kap. Elképzelhető, hogy az édességpolcokon köszön majd vissza, bezacskózva és kiporciózva. S vajon miért? Erre kerestük mi is a választ.

Hisz almakarikák is kínálkoznak már sok szupermarketben zacskóba zárva, de legalább szárított gyümölcsként, és szirom néven. De ki látott már olyat, hogy a nyers és elméletileg friss gyümölcsöt egyenként külön csomagolásba rakják? Persze, a bébirépa is a zöldségek kakukktojása, melynek kuriózuma, hogy a felszeletelés és hámozás idejét megspórolja nekünk. Viszont a zacskós banán esetében, mi értelme a szemetelésnek, a felesleges zacskógyártásnak, mely aztán nem tud lebomlani?

Természetesen a válasz önmagáért beszél: a csomagolás egyrészt a reklám helye, másrészről pedig tovább megőrzi a banán frissességét (pár nappal). Ezek valóban nyomós érvek, ám hozzáértők szerint a csomagolás sem védi meg a banánt a zúzódásoktól és a szállítás okozta ütődésektől, ráadásul egy szeméttelepen fogja végezni, szaporítva ezzel a nehezen lebomló anyagok táborát. A gyártó szerint azonban a csomagolás igenis előnyös, mivel kevesebb gyümölcs fog a kukában landolni a szállítás végére, sőt azt is elmondta, hogy a zacskó újrahasznosítható. Tulajdonképpen mindkét tábornak igaza van.

Egy másik rémhír is felröppent szintén a napokban a banánnal kapcsolatban. Egy meglehetősen komoly problémával néz szembe a banántermelő gazdaság: a Tropical Race 4 nevű gyümölcsöket megtámadó gomba könnyen kiírthatja a jelenleg legnépszerűbb banánfajtát, a Cavendish banánt, ahogy azt elődjével, a Gros Michel banánnal is tette az 1960-as években.

A Tropical Race 4 már jelentős pusztítást végzett Tajvanban az 1980-as évek végén, majd Indonéziában, Malajziában pedig már a banánültetvények HIV vírusaként emlegették a napilapokban a rejtélyes gombafajt. A gyümölcsgomba elérte végül Kínát, a Fülöp-szigeteket és Ausztráliát is.

Az illetékesek állítják, eddig még nem sikerült kemikáliákkal megfékezni a fertőzést, s bár Amerikát még nem érte el a gyümölcskór, a vélemények szerint hamarosan Latin-Amerikában is megveti lábát a banánt elpusztító gomba. Dan Koeppel szakértő azonban úgy véli, még 5-10 évbe is beletelhet, míg eltűnik a Cavendish banánfajta. Mégis, jobb félni, mint megijedni alapon, a nagy banáncégek már dolgoznak egy ellenálló Cavendish banánfajta kifejlesztésén.

Azt javaslom, élvezzük ki a banánevést, amíg lehet, s irány a zöldségpult!

forrás: http://shine.yahoo.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top