Segítség! Hol tanuljon tovább a gyerek?

2009. 08. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első lépés azt eldönteni, hogy gimnáziumban vagy szakközépiskolában szeretné a tanulmányait folytatni a gyerkőc. Ebben tanácsaival segíthet az osztályfőnök vagy a tantestület, akik ebben a folyamatban nemcsak tapasztaltak, de ők ismerik a legjobban a lurkók szükségleteit, képességeit és személyiségét. Az osztályfőnöki órákon is felvilágosítást kaphatnak a szülők a régi és újonnan megjelent szakmákról, a kiválasztott középiskolákról. Több helyről érdemes információt gyűjteni az intézményekről és egy szakma munkaerő-piaci helyzetéről.

A választás a diákoknak önismereti kérdés is, hisz az általános iskolai évek alatt sok tantárggyal megismerkedtek, így valamilyen szinten ők is értik a középiskolák ajánlatait, így vannak elképzeléseik. Egy érettségizett sem tudja eldönteni, mit akar a jövőjével kezdeni, így egy kamasztól se várjunk, hogy maximálisan lássa előre a jövőjét. Azokat a tanulókat küldik pályaválasztási szaktanácsadásra, akik a tanáraik javaslatai ellenére sem tudták eldönteni milyen irányba induljanak, és nem érdeklődnek egyik pálya iránt sem. A tanácsadás feladata a tanuló adottságainak, tanulási képességének, irányultságának szakszerű vizsgálata, és ezután a megfelelő iskola ajánlása. Komplex feladatot lát el, hiszen az általános- és középiskolákkal kommunikál, ezen intézményeknek a munkáját hangolja össze.

A tanácsadóban először meg kell ismerni a gyerek adottságait, vágyait, majd összeegyeztetni mindezt az általa választani kívánt pályákkal. A gyerek megismeréséhez felméréseket végeznek, vagyis szükséges egy orvosi vizsgálat, ahol megfigyelik az érzékelést, a mozgást és az értelmi működést, ezenkívül felmérik az érdeklődést, a motivációt, az egyéni képességeket.

A tanácsadóban ismerik a különböző pályák jellemző tulajdonságait, vagyis azt, hogy egy adott munkakörhöz milyen tárgyi és személyi feltételek szükségesek. Tisztában vannak olyan információkkal is, mint például a pálya gazdasági és szociális feltételei, mennyire jólfizetett a szakma, milyen szociális juttatásokat lehet igénybe venni. Felvilágosítást adnak a testi és értelmi követelményekről is, hiszen vannak olyan szakmák, ahol elengedhetetlen például a kézügyesség, vagy a jó kifejezőképesség, míg máshol, más készségek a fontosabbak. Ismerik a megyénként változó szakmák keresettségét -, például a Balaton környékén inkább az idegenforgalmi és a vendéglátói pályák a keresettebbek.

A felmérések és a tanácsadások után kialakul egy átfogó kép, így már leszűkülhet az ajánlható iskolák száma. A sikeres pályaválasztással a gyerek megvalósíthatja önmagát viszont a nem megfelelő döntés a gyermek életét felesleges zsákutcákba kényszerítheti.
Kapcsolódó anyagok:
$$4252$$
$$3664$$
$$1626$$
$$447$$


Szerző

donna.hu



Scroll to Top