Segítség! Rovarok!

2008. 07. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szúnyog, a méh, a darázs, a bolha és a kullancs, mind igen kellemetlen csípéseket tudnak okozni, bár különböző a veszélyességük. A szúnyog a legártalmatlanabb, legalábbis hazánkban: világszerte a legtöbb halálesetet a szúnyogok okozzák a malária terjesztésével. Vagyis ez kis repülő szörny a világ legveszélyesebb állata, idehaza azonban inkább csak bosszantó, amikor össze-vissza csíp, és egy szemhunyásnyit sem tudunk aludni. 

A rovarok általában, így a szúnyogok sem kedvelik a levendula és a cédrusolaj illatát, ha összekeverjük az ebből készült illóolajat 50%-os alkohollal, és az így készült elegyet a bőrünkre permetezzük, akkor távol tudjuk tartani a zümmögökórust magunktól. Kisebb zárt térben aromakőre is elég cseppenteni belőle.

A darázscsípés és a méhcsípés még rosszabb, a száj és a torok környékén pedig egyenesen életveszélyes lehet. Az „áldozattal”, aki tényleg könnyen válhat igazi áldozattá is, rögtön itassunk calcium pezsgőtablettát, és azonnal forduljunk orvoshoz. Ha testünk más tájait szúrják ki a csíkosruhás fullánkosok, alkalmazhatjuk a minden árokparton növő útifüvet, vagy a magunkkal hozott zsálya, levendula, vagy liliomszirom tinktúrát. Ez utóbbi a sebre szorosan dunsztolókötéssel kötve, 24 óránként cserélve néhány természetgyógyász könyv szerint még a kígyómérget is képes közömbösíteni. A gyulladást a befecskendezett mérgek, és/vagy vérhígítók okozzák. Ezeket a mérgeket tudják a gyógyító szirmok  közömbösíteni, kiszívni a megdagadt csípéscentrumból.

Tinktúrát úgy készíthetünk, hogy a növény virágos szárát, vagy virágját 50-os alkoholban áztatjuk. A lódarazsak támadása még gyakrabban életveszélyes kimenetelű, ezért szintén javasolt elsődleges ellátásként a tinktúrák valamelyike,  a calcium pezsgő és az orvosi ügyelet!

A kullancs-csípés idén igazán aktuális téma, mert az időjárás hihetetlenül kedvezett ezeknek a vérszívóknak a fejlődésben. Az enyhe tél alatt nem pusztultak el, sőt szép nagyra nőttek, úgyhogy nem ritka a lencsényi példány, főleg a  legelők közelében. A tévhiedelem ellenére a kullancsoknak csak egy része fertőzött és terjeszt agyhártyagyulladást, vagy Lyme-kórt, de azért jobb, ha elővigyázatosak vagyunk és kirándulásunk előtt beszerzünk egy kullancs-csipeszt, minden este kullancs-vizitet tartunk magunkon és társainkon, valamint magunkkal visszük, elsősorban a liliomszirom tinktúrát – mert az a legerősebb –, és azonnal ellátjuk a csípett részt. Ezután figyeljük, mert ha terjed a piros folt, fehér a közepe, be kell menni kórházba, ahol megkaphatjuk a megfelelő ellátást. 

Napjainkban kapható mindenféle csodaszer a rovarok és csípéseik ellen, de többnyire azok a gyógyszertári készítmények is a fent felsorolt alapanyagokból készülnek. Az ősi gyógymódok  sok ezer éves tapasztalaton alapulnak, tudni kell azonban, meddig jó a természet, mint gyógyító és mikor kell valóban orvoshoz fordulnunk.

Kapcsolódó anyagok:

$$819$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top