Gyermekkori alkoholizmus

2008. 07. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Külön tinidiszkókra lelhetünk egyes szórakozóhelyeken, ahol délután 5-től este 10-ig tart a mulatozás. Eddig tökéletes. Gyermekünk maximum 11-re már otthon is van, legkésőbb éjfélre pedig ágyban tudhatjuk őket. Ám azt sokszor képesek vagyunk elfelejteni, hogy ezeken a helyeken nem csak bambit lehet kapni! Mivel a tiniknek rendeltetett ez a buli, minden pultos tudja, hogy sokan még nem múltak el 18 évesek.

Ám az üzletnek mennie kell, minek megkérdezni, ha úgyis csak tinédzserek vesznek részt a buliban? A kérdés talán jogosnak tűnik, de sokan még a mögé is bújnak, hogy „úgyis megveszik nekik az alkoholt”. A fiatalok alkoholfogyasztását tehát semmilyen módon nem lehet kiküszöbölni?

Körülnézhetünk egy rock koncerten is. Itt talán még elfajultabb a helyzet, mint egy tinidiszkóban. Ugyanis e körökben menőnek számít, ha valaki alkoholfelhőben úszva tántorog a közönség közé. Fiatalság, bolondság, sokan egy ilyen koncert alkalmával addig isznak, míg színeset nem ásítanak. Sőt! Láttam már olyan lányt (!) is, aki annyira részeg volt, hogy vizelet-visszatartási problémái adódtak. S miért jó ez? Mert jó kedve lesz az embernek, felpörgeti őket, és akár hajnalig táncolhatnak megállás nélkül. A fiatal szervezetek „jobban” bírják az alkoholt, a másnaposság smafu – mondják ők.

Az alkoholizmusnak is több fajtája létezik. Van a „minden nap iszom” és a „csak hétvégék, bulik alkalmával iszom” típus. Mind a két hajlam megtalálható a lurkók körében, és óriási balszerencsénknek köszönhetően egyre jobban elterjed a mindennapi alkoholfogyasztás. Vannak olyan kiskorúak (most már 8-ik, 9-ik osztályban is), akik a kiadós, vitamindús reggeli helyett egy malátafagyit fogyasztanak el, majd az iskola végeztével első útjuk a legközelebbi kocsmába vezet. S hogy miért? Leginkább, hogy ne lógjanak ki a sorból – sokan így válaszolnak. Ám nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanúgy, mint a drogfogyasztásnál, itt is rendkívül meghatározó ok lehet a rossz családi háttér. Nem egy olyan gyermek van, akinek valamelyik szülője alkoholista, netán mindkét szülője folyton részeg.

Rengeteg oka lehet annak, ha egy pubertás valamilyen szerhez nyúl, legyen az alkohol vagy egyéb tudatmódosító. S hogy mit tehet ilyenkor egy szülő? Sajnos nem sokat. Nem küldhetjük erőszakkal elvonóra vagy pszichológushoz őket (bár a második verzió jobban hangzik). Reménykedhetünk, hogy egyszer megjön gyermekünk esze és belátja, hogy rossz dolgot tett. Majd rájön, hogy milyen értékek fontosak a számára – mint például a család.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top