Soha nem is létezett a Triceratops faj?

2010. 08. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az őslénykutatók egy hónapja megdöbbentő tényeket hoztak napvilágra a laikusok által is ismert Triceratops és kevésbé látványos, üreges csontgallérral rendelkező párja, a Torosaurus kapcsolatáról. A legújabb kutatások szerint a Triceratops csak egy fiatal példánya a Torosaurusnak!

A Triceratops (a szó jelentése: háromszarvú arc) egy növényevő dinoszaurusz volt. Óriási nyakfodrokkal és három szarvval rendelkezett. Teljes Triceratops csontvázat még nem fedeztek fel, de az állat a jól dokumentált példányok közé tartozik a számos feltárt, részleges fosszília révén. A Torosaurus (a lyukas nyakfodrú gyík) a valaha élt egyik legnagyobb (2,6 méter) koponyával rendelkező szárazföldi állat volt, tömege pedig - becslések alapján - elérte az 5-6 tonnát.

Az első Triceratops példányra a coloradói Denver (USA) közelében találtak rá 1887-ben. Az előzetes vizsgálatok alapján a kutatók úgy vélték, hogy a leletek egy nagyméretű, szokatlan testalkatú bölényhez tartoznak. Csupán a későbbi, teljesebb leletek alapján jöttek rá, hogy mire is bukkantak. Jack Horner és John Scanella paleontológusok a Journal of Vertebrate Paleontology [Gerinces Őslénytani Társaság Folyóirata] című folyóiratban publikálták legújabb tanulmányukat, mely régi hiedelmeket oszlatott el a 19. században felfedezett Triceratopsszal és a Torosaurusszal kapcsolatban. Egészen mostanáig a tudósok úgy vélték, hogy ez két különálló, rokon faj, de Horner és Scannella bebizonyította, hogy ez tévedés. A megkövesedett csontokon elvégzett, minden korábbinál tüzetesebb vizsgálatsorozat után megállapították, hogy ugyanazon állatfajról van szó! A feltárt leletek egy része a Triceratops fiatalabb példányaihoz tartozik, a többi pedig –amit Torosaurusnak véltek eddig- az idősebbek maradványa.

Brian Switek a következőket írta a  Smithshonian magazin hasábjain: „Miután a kutatók begyűjtötték és megvizsgálták a több tucatnyi példánytól származó leleteket, egyértelmű jelek mutattak arra, hogy a legkisebb Triceratops leleteiből kiindulva nyomon lehet követni a növekedésből adódó változásokat egészen azon leletekig, amelyeket Torosaurusnak neveztek eddig. Mindössze az anatómiai vizsgálatokra támaszkodva láthatóvá válik az, hogyan változtak a Triceratops nyakfodrai, ahogy egyre idősebbé vált - lyukak keletkeztek a fodrokon, majd egyre szélesebbre nyíltak, ahogy az állat elérte a felnőttkort. A legerőteljesebb bizonyítékok ezen változások alátámasztására viszont csak a csontok vizsgálata után láttak napvilágot; ezeket viszont csak mikroszkóp segítségével lehetett elvégezni.” Horner és Scanella a Triceratops szarvainak vizsgálata során azt találták, hogy a korábban teljesen érett, felnőtt példányoknak tartott állatok csontozata nem mutatott olyan sűrűséget, ami elvárható egy teljesen kifejlett példány vizsgálatakor - ez a fajta csontozat viszont jelen volt a Torosaurus szarvaiban. Mivel az összes Torosaurusként azonosított példány felnőtt volt, és amelyeket teljesen felnőtt Triceratops maradványoknak gondoltak, csak fiatal állatok voltak, a legegyszerűbb magyarázatként azt a következtetést vonták le, hogy a két állat ugyanazon fajhoz tartozik, mindössze életük különböző szakaszaiban hullottak el. A kutatók azt is leírták, hogy a Triceratops megtartott bizonyos fiatalkori jellemzőket (ilyenek voltak például a szilárd nyakfodrok) életének további szakaszában is, majd egy hirtelen beállt változás következett be a teljes kifejlődés befejeztével. A tudósok először a Triceratops nevet akarták kitörölni a tankönyvekből, de mivel a Triceratops név korábbról származik, így ezt az elnevezést tartják meg, és a Torosaurust- nyugdíjazzák.

Forrás: dinoportal.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top