Sorozatok régen és most

2009. 08. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha belegondolunk 20 éve milyen sorozatok mentek a tv-ben és miket nézünk ma, az sok mindent elárul. Mégis vannak, amik örök klasszikusok maradnak, mint a Charlie Angyalai a Dallas, vagy a Colombo. Néhány, megújult köntösben tért vissza, gondolok itt, például Kojak-re, amiben Telly Savalas helyett már Ving Rhames alakítja a nyalókás detektívet. Krimikből már akkor sem volt hiány, Kojak és Colombo mellett ott volt nekünk még  Petrocelli vagy  Magnum.

 

Biztos mindenki emlékszik a beszélő autóra, K.I.T.T-re, aki gazdájával, Michael Knight-al mindig minden gonosztevőt elkaptak hiper-szuper sebességgel. Ha már itt tartunk a 80-as évek végén, David Hasselhoff már egy másik híressé vált sorozattal, a Baywatch-al dobbantott ismét nagyot, ahol a bőrdzsekis stílushoz képest kissé alulöltözötten láthattuk piros kis fecskében futkározni a tengerparton. De sosem felejtjük el a Lindát, ami azóta is legendás sorozat, vagy az „eddig eddig eddig vagyok…” elhíresült mondattal a Família Kft-t, ami családok százait szegezett mindig a képernyő elé úgy, hogy közben nem egyszer  felmerült a kérdés: „de akkor most ki van az üzletben?”

A kereskedelmi televíziók megjelenése után  jócskán átalakultak a sorozatok. Más lett a közönség is, más világban is élünk. A technika rohamos fejlődésével már nem jelentenek újdonságot a villámgyorsasággal száguldó beszélő autók, és már a gyilkosságokat sem családi-antik tőrrel követik el. Bár a klasszikus karakterek megmaradtak, például Berényi Miklósban Jockey Ewing reinkarnálódását fedeztük fel. A kórházas sorozatok sem tűntek el, csak átalakultak. Több „akcióval” lett fűszerezve, nem úgy, mint ebben a kategóriában úttörőnek számító „kórház a város szélén”, ahol még véres tűt sem nagyon láthattunk. Most a vészhelyzet után – ahol vérből nem volt hiány –, Dr. House tartja a frontot keserédes humorával.

A sok helyszínelősditől és nyomozósditól pedig már lassan csömörünk lesz. Itt van a katonai helyszínelők az NCIS, amit a Tv2 ad minden héten. Ez abban különbözik a többitől, hogy olyan ügyek megoldására jelölik ki a helyszínelőkből álló csapatot, amik a tengerészethez vagy a hadiflottához köthetőek. Aztán itt van a CSI a new yorki és a miami helyszínelők, ami tulajdonképpen történetében ugyanaz – a nevéből adódóan a bűncselekmény helyszínén felkutatott bizonyítékokból keresik a bűnöst –, csak a helyszín más.

Talán az Rtl klubról mondhatjuk el, hogy mostanság az ügynökös,- nyomozós sorozatok királya, mivel a sorozat palettáján szinte csak ilyen jellegűeket nézhetünk. És úgy látszik bejött, mivel újításban sem hoztak sokban eltérő gondolatiságot, sikerült két „kémes” sztorit vásárolniuk és egy –milyen meglepő! – nyomozós-hazugságvizsgálósat, „Hazudj, ha tudsz” címmel. Aztán itt van a Viasat szintén nyomozósdija, a nyomtalanul, amiben FBI ügynökök nyomoznak eltűnt személyek után. Ez is hasonlóan a helyszínelő sorozatokhoz a logikai gondolkodás és emberi sorsok bemutatására kiváló, izgalmas, cselekvésben gazdag. Nem is lenne probléma velük, ezeket a sorozatokat éles eszűség, és jó gondolatok jellemzik, csak ne lenne belőlük már annyi…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top