Székrekedés gyermekeknél: van megoldás!

2010. 08. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az utóbbi időben egyre több olyan anyukával találkozom, aki valahogy szeretne gyógyírt találni gyermeke székrekedésére. Néhányan az orvos tanácsára már beöntésre is elvitték csemetéiket. Ez a kicsik esetében megrázó élmény.

A székrekedés kialakulásának természetesen rengeteg oka lehet, a láztól és a kevés folyadékfogyasztástól kezdve, a helytelen táplálkozáson keresztül, egészen a nem megfelelő étkezési szokásokig. Jómagam az étkezési szokások változtatásában látom a leggyorsabb megoldást.

Rendszeresség, étkezési szokások

Megértem, hogy napjainkban, amikor a boltok polcai tele vannak különböző csábító dolgokkal, a megfelelő étkezés kérdése felettébb bonyolult. Ugyanakkor tény, hogy a gyerekek többsége napközben bárhol hozzájuthat a különböző ropikhoz, édességekhez, nápolyikhoz, fehér pékáruhoz és cukrozott üdítőkhöz. Az anyukák vásárlási szokásait pedig hihetetlen módon befolyásolják a reklámok, pl. a margarinok reklámjai. A gyerekek nem meghatározott időpontokban étkeznek, hanem gyakorlatilag egész nap majszolnak valamit. Fontos, hogy a kicsik hozzászokjanak a rendszerességhez, ezzel kialakulnak az étkezési szokásaik, és megértik, hogy nem kell mindent megenniük, ami éppen az útjukba kerül. A gyomornak szüksége van bizonyos időre, hogy feldolgozza a beléje került táplálékot. Ha kb. 1,5 óránál rövidebb időn belül bármilyen új táplálékot (legyen az akár ropi, akár nápolyi) juttatunk be a gyomorba, az új, még meg nem emésztett táplálék összekeveredik a már megemésztett régivel. A végeredmény: a szervezet nem lesz képes arra, hogy kiválassza magának a szükséges értékes anyagokat.

Ivás, rágás

A következő rossz szokás – aminek gyakran még a felnőttek sincsenek tudatában – az étel folyadékkal történő leöblítése. Miért helytelen ez? Mert a táplálék ily módon nem keveredik össze a nyállal, emellett a folyadék segíti a nagyobb falatok lejutását is. Abból a célból, hogy szervezetünk az ételt minél jobban hasznosítsa, alaposan meg kell rágnunk. Ám a kisgyerekek nagy része szinte megfullad evés közben, akkora falatokat igyekszik lenyomni a torkán. Tanítsák meg gyermekeiket arra, hogy alaposan rágják meg az ételt!

Néhány tanács

Ha nem fordítanak kellő figyelmet az egészséges táplálkozásra, engedjenek meg néhány kompromisszumra törekvő javaslatot:

- Ne adjanak gyermekeiknek kiflit és zsemlét, toast kenyeret stb. A lisztet és a vizet régebben papírragasztóként használták, a kifli és a zsemle képes ugyanilyen jól eltömíteni a beleket.

- Ha a gyerekek még nem rágnak rendesen, és probléma van a székletükkel, érdemes megelőzni a bajt, és az ételt apró darabokra vágni, a burgonyát átnyomni, a kenyeret „katonákra” vágni, tovább főzni az ételt, hogy valóban jó puha legyen.

- Ne használjanak olyan zsírokat, amelyeknek a gyártási módját laikusként el sem tudják képzelni. A legtöbb növényi zsír (margarin) mesterséges antioxidánsokat tartalmaz, amelyek hosszútávú használata a kívánttal éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben.

- A szakértők sem tudnak megegyezni abban, hogy vajjal vagy más, vajat helyettesítő készítményekkel célszerű-e inkább megkenni gyermekeink kenyerét. Véleményem szerint a vaj kevesebb kárt okoz a szervezetben, még ha szerves eredetű is. A normális emésztéshez elengedhetetlen a zsírok jelenléte. Azoknál a gyermekeknél, akik főleg margarint fogyasztanak, gyakrabban tapasztalunk székrekedést.

- Adjanak a gyerekeknek naponta legalább egy almát, ha lehet, héjával együtt, nagyobb darabokra vágva. (A héja nélkül kásásra reszelt alma a hasmenés megszüntetésére való.)

- Főzzenek gyermekeiknek gyakrabban hüvelyes zöldségeket (borsót, lencsét)

– a szóját a gyerekek nehezebben emésztik meg. - Köretnek készítsenek darát, kölest, főtt zabpelyhet.

- Ebédre egyenek mindig egy kis levest is. Székletproblémák esetében sokszor segít a sűrű káposztaleves.

- Adjanak gyermekeiknek savanyított tejtermékeket, sima joghurtokat – csokigolyók vagy színes cukordíszítés nélkül.

- Ha végképp teljesen tanácstalanná válnak, ne feledjék: a székletproblémákat rendbehozzák az ENERGY készítményei: VIRONAL, PROBIOSAN és VITAMARIN.

J.K.

További információ az Energy honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető: www.energyklub.hu

2010. augusztus 19-31. között, ha az Ön vásárlása során a számla végösszege (árengedménnyel csökkentve) eléri a 20.000 Ft-ot, akkor 1db Energy-hátizsákot adunk ajándékba! (A vásárlásnak egy számlán kell szerepelnie.) Egy vásárló maximum 5 db hátizsákra tarthat igényt az akció keretében.

A hóközi akció érvényessége: 2010. augusztus 19-től 2010. augusztus 31-ig és csak a készlet erejéig tart! Az akciót kizárólag regisztrált Energy tagjaink vehetik igénybe!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top