Le a sztereotípiákkal!

2010. 08. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hülyeség, hogy a nők azért nem tudnak jól vezetni, mert nők. Vagy hogy a férfiak azért mutatják ki nehezen érzelmeiket, mert férfiból vannak. Legalábbis ezt állítja egy brit tudós, aki nemrég megjelent könyvében ki is fejti, miért gondolja ezt.

Sok újdonság valójában nincs az állításaiban, ám mégis érdemes elgondolkodni rajta. Cordelia Fine ugyanis állítja, hogy a sztereotípiák általános használata, illetve azok erősítése magunkban egyfajta önbeteljesítő jóslat. Olyan ez, mint mikor óva intenek bennünket annak a bizonyos ördögnek a falra festésétől. A női és férfi nemmel kapcsolatban is ez a helyzet: annyira hisszük, hogy a sztereotípiák igazak, hogy akár az egész életünket is hajlamosak vagyunk ennek alárendelni. Fine úgy fogalmaz, az előítéleteinkkel "indokolatlan akadályokat" állítunk a gyermekeink elé nevelésük során. Azt tanultuk, hogy egy férfi sokkal nehezebben képes kifejezni érzelmeit mind szavakkal, mind tettekkel, ezért nem is várjuk tőle, hogy másképp legyen. A fiúk beszédkészségét nem fejlesztjük, mert úgy vagyunk vele, hogy ez így van jól, mi is így tanultuk. A lányunkat pedig nem küldjük el focizni, hiszen mindig azt hallottuk, ez a férfiak sportja.

A brit szakértő elmélete kissé talán kései, hiszen manapság egyre több nő lép olyan pályára, mely korábban még elképzelhetetlen lett volna számára (éppen ezek miatt az előítéletek miatt), és a férfiak is sokat változtak, olyannyira, hogy gyakran panaszkodunk mi nők, túlságosan eltunyultak a teremtés koronái. Túl sok a metroszexuális, piperkőc férfi, akivel egy nő nehezen tud mit kezdeni. Mégis érdemes egy pillanatra megállnunk, és végiggondolnunk Fine írásának valóságtartalmát. Egyre többször és több helyen olvashatjuk, a férfi és a női agy között sokkal csekélyebb a különbség, mint gondoltuk. A "nemi szakadék" létrejöttében sokkal inkább olyan társadalmi tényezők segítettek, mint az oktatás, politika, kultúra és a már említett szülői felelősség. Miközben filmek és könyvek százai szólnak a témáról, és ezzel együtt tovább erősítik a tévhiteket, biztosan tudható, az olyan kognitív képességek, mint a gondolkodás, beszéd vagy tájékozódás, nincsenek rögzítve agyunkban. Nem genetikai felépítés függvényei. Egyszóval: le a sztereotípiákkal!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top