Szelek tudománya

2008. 12. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Négyféle fő szelet ismerünk:

● Subsolanus az első, napkeletről fúj, meleg száraz, és tiszta időt hoz, ennek a szélnek két társa van: az egyik jobb felől Vulturnus, igen száraz szél. A másik:  bal felől Eurus Orientalis, száraz felhőt hoz, mindegyik egészséges, de azért délelőtt egészségesebbek, mint délután, mégis a napnyugati szelek egészségesebbek a többinél.

● A másik fő szél Auster, vagy alszél, délről fúj, meleg és nedves. Neki jobb felől van Euronotus, igen meleg szél, mindegyik nedves és betegséges. Igen ellene vannak a mi természetünknek, meleg országokból fújnak, amelyekben sok a mérges állat. Ezek által megmérgesedik a szellő, ezek az alszelek megnyitják az embernek testét, a nedvességet benne megindítják, a vérét megzavarják.

Az ember óvja magát az alszelektől, mert sok kárt tesznek benne, köszvényt, kelevényes viszketegséget hoznak, kórságot és egyébféle nehéz betegségeket, álmossá teszik az embert, erős hideget, süketséget, homályos szemet, tunyaságot, kövérséget és szédelgést indítanak.

● Harmadik fő szél Favonius. Napnyugatról fúj, hideg és nedves, jobb felől van neki Zephirus, háborút és esőt hoz, bal felől van Circius, reggel ködöt, azután tiszta időt hoz, mind a három egészséges szél. Ők délután egészségesebbek, mint délelőtt, igen használnak a mi testünknek, nagy erőt adnak az ifjú embereknek, a véneknek ártanak, főfájást, szem- és fogfájást és hurutot indítanak bennük.

● Negyedik fő szél Auilo, vagy felszél. Északról fúj, hideg és havas, jobb felől van neki Eurus, havat jegyez, esőt hoz. Bal felől Boreas van, hideg és száraz. Egészséges, amikor ezek fújnak, erőd adnak az embereknek, akármicsoda fluxust megállítanak, az embernek gyomrát és hasát megtisztítják, és jól ehetik utána, az oktalan állat, ha a felszél éri, hamar megfogantatik, és asszonyembernek is használ, egészséges.

A felszelek hidegebbek más szeleknél, ami a jó emésztést segíti elő, az embernek víg kedvet hoznak, szép színt, bátorságot, bölcsességet, jó hallást. Télben a felszelek hurutot hoznak, és az embernek mindenik bántására van, főfájást, veszedelmes náthát, fogfájást, arc- és torokdagadást, torokban való kelevényt, egyéb nyavalyát indít.

Az esztendő négy negyedének tulajdonságai, hónapjai, égi jegyei, és szelei:

● Tavasz Szelek:  Polus, Aquila, Boreas Égi jegyek: Kos, Bika, Ikrek Hónapok: Március, Április, Május Minőség: Sangvineus. Jellemzője: Meleg és nedves.

Az esztendőnek első ideje vagy része a tavasz, kezdődik szent Benedek napján, és tart Szent Iván napjáig. A tavasz meleg és nedves időt tart természete szerint. Ilyenkor a vér is megárad minden állatban, mert meleg és nedves idő van. Ekkor igen egészséges az emberben a tyúkhús, és borjúhús, bárányhús, tojás, és jó bor.

● Nyár Szelek: Vutur, Subsolan, Eurus. Égi jegyek: Rák, Oroszlán, Szűz Hónapok: Június, Július, Augusztus. Minősége: Cholerikus. Jellemzője: Meleg és száraz. Második idő a nyár, forró és száraz. Ebben megárad az emberben a cholera. Azaz megégett fekete vér. Aki a cholericus csoporthoz tartozik, meg ne fürödjék, eret se vágasson, és semmi orvossággal ne éljen, és kevés étellel és itallal megelégedjék. A nyár tart szent Máté napjáig.

● Ősz Szelek: Notus, Auster, Apher. Égi jegyek: Mérleg, Skorpió, Nyilas Hónapok: Szeptember, Október, November, Minősége: Melancholicus. Harmadik idő az ősz. Ez hideg, és száraz természet szerint. Némi nedvességet teremt az emberben, amit melancholiának hívnak. Ősszel egészséges a jó bor és a borsos étel, az ember eret is vágathat és orvossággal is élhet, de forratlan mustot és savanyú italt ne igyék. Aki a maga egészségét szereti, ősszel csak egyszer egyék egy nap. Az ősz Szent Máté napjától tart Szent Tamás apostol napjáig.

● Tél Szelek: Zephir, Favon, Circius. Égi jegyek: Bak, Vízöntő, Halak. Hónapok: December, Január, Február. Minősége: Phlegmaticus. Jellemzője: Hideg és nedves. Negyedik idő a tél. Az emberben is teremt némi nedvességet, melyet phlegmának hívnak. Télben jó élni melegítő dolgokkal, és borsos étket enni. Többet eszik az ember télben, mint nyárban, mert télen az embernek a gyomra igen heves, mely jól és hamar megemészti az étket. Madárhús és vadhús igen egészséges most, jó orvosság az érvágás. A tél szent Tamás apostol napjától fogva Szent Benedek napjáig tart.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top