Szemünk fénye

2010. 06. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az információk 80 %-át a szemünkön keresztül kapjuk. Ez azt jelenti, hogy ha a  látószervünk optimálisan ki kell szolgáljon bennünket, akkor szemizmainknak erősnek, egészségesnek és mozgékonynak kell lenniük.

A szemeknek legrövidebb időn belül kell a legkülönbözőbb helyzetekhez alkalmazkodniuk ahhoz, hogy napról napra képek millióival tudjanak ellátni bennünket.

Életünk folyamán testünknek többféle izomzatát edzük, ezért megyünk a tornaterembe, ami többnyire sok pénzbe kerül.

Szemeinkre nem sok gondot fordítunk! Pont manapság, amikor látásunk ennyire le van strapálva, szükséges lenne, hogy rendszeres edzésnek vessük alá.

Mi terheli a szemünket?

Sokat ülünk a számítógép előtt, és túl kevés pihenőt tartunk. Szabadidőnkben is az interneten szörfölünk vagy számítógépes játékokat játszunk, ami ismét azt jelenti, hogy órákon át ülünk a képernyő előtt. Ezek után újra a tévé elé ülünk, és ezt is túl későn kapcsoljuk ki.

Ez a hosszú tartózkodás a képernyők előtt végzetes következményekkel jár. A szemizmok mindig ugyanabban a helyzetben állnak, ezért túlterhelődnek.

Amíg a képernyőt nézzük, a szemhéjunk nem mozog. Ez azt jelenti, hogy a könnymirigyek nem tudnak dolgozni, nem tudnak könnyet termelni, és ezért nem is tudják a szembe juttatni. Ezért a szemek kiszáradnak, fájnak és elveszítik az éleslátást.

Vigyázzunk jobban a szemünk „világára”.

Tornáztassuk szemeinket is.

Ha szárazak a szemeid, a könnymirigyeket késztetni kell arra, hogy könnyeket termeljenek. Ez egyszerűbb, mint gondolnád.

Amilyen gyakran csak lehet, pislogj.

Hunyd le a szemeidet és nyisd ki sokszor.

A kacsintás is sokat segít.

Igen hatásos lehet, ha a  képernyő előtt végzett munkák között flörtölsz egy kicsit a kedveseddel.

Mindezek a tornagyakorlatok a szem számára jót tesznek, a könnymirigyek aktívvá válnak, elegendő folyadékot termelnek, megfelelően nedvesítik a szemet. Ezzel egyidőben a szemizmokat erősíteni és lazítani is kellene.

Erre is van egy megoldás:

Állj lazán vagy ülj egy széken. Nyisd ki a szád, és ásíts olyan hangosan, amilyen hangosan csak tudsz. Az ásítás fontos gyakorlat a szemizmok erősítésére, valamint a szívet és a vérkeringést is erősíti. Meg tudod vele előzni a szemeid kiszáradását is.

Az ásítás során az állkapocs izmait arra készteted, hogy masszírozzák a könnymirigyeket. Ezáltal is több könnyfolyadék termelődik.

Az ásítás fertőző!

Jelen esetben ez még jó is. Ezen a módon az ásítás által a környezetedet is arra készteted, hogy ők is tornáztassák a szemeiket.

Ne nézd túl sokáig mereven a képernyőt. Keress a szemeidnek is változatosságot. Menj az ablakhoz és nézz jó messzire. Ez jól lehetőség az állandó közelnézés ellen.

A szem recehártyájának jót tesz a zöld szín. Ez erőt ad szemnek. Ha csak teheted, sétálj erdőben, mezőn, jó levegőn.

Igen hasznos egy speciális szemgyakorlat, melyet rövid gyakorlás után könnyen meg lehet tanulni.

Ülj lazán egy székre és támaszkodj hátra. Csukd le a szemeidet. Képzeld el, hogy a levegőbe egy fekvő nyolcast rajzoltál. Ezt a nyolcast a szemeid mozgatásával rajzold újra. Képzeld el egyszer, hogy ez a nyolcas óriási, máskor azt, hogy egészen kicsi. Szemeiddel állandóan kövesd a formáját.

Erősítheted a szemedet a szemöldök tréninggel is.

Tartsd csukva a szemedet. Húzd fel a szemöldöködet jó magasra. Tedd a kezedet a szemedre úgy, hogy ujjbegyed támassza a szemöldököd alulról. A hüvelykujjadnak az arccsontod alatt kell lennie. A lezárt szemhéjak alatt nézz fel a szemöldököd felé. Nézz balja és jobbra, majd lassan nyisd ki a szemed.

Gondolnád, hogy lélegzés közben is tehetsz valamit szemeidért?

Csukd be a szemed belélegzésnél és nyisd ki kilélegzésnél. Ha ezt rendszeresen csinálod, hamar felismerheted, hogy milyen éles és tiszta lesz a tekinteted, és milyen jól fogod magad érezni.

Van egy gyakorlat, mellyel a szemeidet és az arcizmaidat különösen jól ellazíthatod. Dörzsöld össze a tenyeredet, amíg felmelegszik. A meleg tenyeredet gyorsan tedd a lecsukott szemeidre úgy, hogy az ujjaid a homlokodnál keresztezzék egymást. Érezheted, hogy szemizmaid a kézrátétel által ellazulnak.

A következőkben pedig megelőző gyakorlatot írok le, melyekkel a szemeket erősítheted, a látóerőt növelheted, és ha fáradt a szemed, nyugtatni tudod:

Sorold be az étrendedbe a répát és a spenótot amennyire csak tudod. Mindkét zöldség nagy mennyiségű karotinoidot tartalmaz. Ezek növényi színanyagok, amelyek fontosak a piros pigment és a szem ellenálló képessége szempontjából.

Még két fontos edzőgyakorlat a szemeknek, melyeket lehetőség szerint napközben gyakrabban el kellene végezni:

Tartsd minden alkalommal 5 percig mindkét kezedet nyitott szemeid előtt. Ez igen jót tesz, bár fárasztó kicsit.

Tarts gyakran szünetet.

Nézz a semmibe. Ez nagyszerű pihenő a szem számára.

Igen hatásos a tréning program keretében rendszeresen borogatni a szemeket, augentrost teával. Másnéven a szemvidító fokhagyma teájával (gyógyszertárban kapható).

Egy teáskanál füvet forrázz le egy csésze forró vízzel, hagyd állni 8 percig és szűrd le. A langyos teába márts steril vattát, és lehunyt szemedre tedd rá.

Ilyenkor ne használj kamillateát, mert az szárítja a szemedet.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top