Szépítő víz

2011. 02. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A virágvizek természetes kozmetikumok, melyek szépítő hatásuk mellett az egészségünkre is jótékony hatással vannak. Használhatók arclemosó tonikként, fürdővízhez adva, természetes parfümként, és bármilyen hihetetlennek is tűnik, még a háztartásban is.

A virágvizek, melyek egyéb elnevezési formái közt megtalálható az aromavíz, a hidroszol, a hirdolátum és a desztillátum kifejezés is a legtöbb esetben, az illóolaj előállítás során keletkezett melléktermékek, melyek a „mellék” jelzővel ellentétben távolról sem értéktelenek, sőt. Hatásai az illóolajokkal mutatnak nagyfokú hasonlóságot, ám sokkal gyengédebbek azoknál és használatuk is biztonságosabb. Emellett olyan terápiás tulajdonságokkal is bírnak, melyekkel az ugyanabból a növényből készült illóolajok nem rendelkeznek. Mindez annak tudható be, hogy a növényekben lévő hatóanyagok egy része vízben oldódik, így az aromavízben megtalálható lesz, az illóolajban pedig nem.

Mint már említettük, a virágvizek többféleképpen is felhasználhatók. A rózsa-, narancsvirág- és levendulavizek kiválóan hidratálják a száraz bőrt, valamint az égő, irritált bőr megnyugtatásában is jeleskednek. Ha lepirtyanunk a napon, levendulavízzel nyugtathatjuk meg a leégett bőrfelületet, ami nemcsak a fájdalmat enyhíti, de a gyógyulást is elősegíti.

A bőrápolás mellett a hajápolásban is alkalmazhatók a virágvizek. Hajmosáskor az utolsó öblítés vizét dúsítsuk velük, és ha így járunk el, meglátjuk, nincs is szükségünk hajkondicionálóra, frizuránk anélkül is egészséges és fényesen ragyogó.

A kamilla jótékony hatásait, gondoljuk, senkinek se kell ecsetelni. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy a kamillából készült virágvíz az egyik legjobb gyorssegítség a puffadt, fekete karikákkal „díszített” szemek ellen. Csak öntsünk egy kis adagot egy korongvattára, tegyük rá tíz percig a szemre, és már mehetünk is, drámaian csökken a puffadtság, rendszeres használattal pedig a sötét karikák is száműzhetők lelkünk tükrének környékéről.

A virágvíz nyáron is jól jön, hűsítő testpermetként használható, különösen a borsmentás. Sőt, vásárlás közben a fáradt, dagadó lábak fájdalmát is enyhíti. Ha pedig nemcsak a lábaink kezdik a fáradtság jeleit mutatni, hanem mi is, akkor permetezzünk egy kis aromás vizet egy zsebkendőre, és használjuk azt frissítőkendőként. A trükk fáradt, nyűgös babáknál, kisgyermekeknél is kipróbálható.

Ha már a nyűgös kicsiknél tartunk. Néhány kanálnyi levendula- vagy kamillavíz a kisbaba fürdővizébe keverve segíthet lenyugtatni a kicsit. Ez különösen akkor jöhet jól, ha pelenkakiütéstől vagy ekcémától szenved, mivel a hidroszolban lévő természetes hatóanyagok csökkentik az irritációt, gyorsítják a gyógyulást.

Milyen egyéb területeken használhatjuk még sikeresen a virágvizeket? Például légfrissítőként, melyek kellemes illatot varázsolnak az otthonunkba anélkül, hogy károsítanák az egészségünket vagy a környezetet. Emellett mosáskor is alkalmazhatók, használjuk öblítő helyett, mikor legutoljára átöblítjük a ruhákat. Ha pedig egy kis romantikára vágyunk, nos, akkor rózsavízzel permetezzük be egy kicsit az ágyneműt.

Érdemes hát áttanulmányozni a virágvíz-kínálatot (megjegyezzük, készülhetnek fűszerekből, a növények leveléből vagy kérgéből is), hiszen nagyon sokrétű felhasználási lehetőségeket rejtenek magukban, ráadásul mindezt a természetesség jegyében.

A virágvizek számtalan előnnyel rendelkeznek, melyek közül az egyik az, hogy akár otthon is elkészíthetők.

Egy negyed liter forrásban lévő ásványvízbe dobjunk egy marékkal a kiválasztott virág szirmaiból, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 15 percig. Ezután a főzetet szűrjük le sötét üvegbe vagy műanyag palackba. Hűtőben egy hétig tárolható.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top