Szeplős vagyok!

2008. 12. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szexi vagy szépséghiba? Akinek van, az szabadulni szeretne tőle, akinek nincs, az pedig többnyire irigykedik érte. De mi a szeplő valójában? Hogyan alakul ki? Erre keresünk választ.

Mi is a szeplő? A szeplők kis, kerek foltocskák a bőrön, a bőrszínnél sötétebb árnyalatúak. Van kisebb, nagyobb, kevesebb vagy több. Alkati tulajdonság, mely születésünktől jelen van. Bár gyerekkorban ritkán látható, az idő előrehaladtával számuk szépen nő. Nagyon hasonlít az anyajegyre, csak valamivel halványabb színű, és nem emelkedik ki a bőr felszínéről.

Miért lesz szeplőnk? Kialakulásának oka a túlzott pigment termelés. Általában szőke vagy vörös hajú, halvány bőrű embereken jelentkezik. Gyermekkorban ritkán láthatóak. Serdülőkorban, vagy azt követően alakulnak ki. Télen halványulnak, de a tavaszi és nyári napsütésre hatására ismét élénk színűvé válnak. Ez azonban könnyen kivédhető, ha a szeplős ember kevés időt tölt a napon, és emellett megfelelő fényvédő krémet használ.

Szexi vagy ciki? A szeplő nem kategorizálható.  Minden folt más, színe, formája, nagysága, megjelenési területe is változó. Egy fehér bőrű nő, orrán néhány szeplővel különleges, érdekes szépségnek tűnhet, ugyanakkor a hatalmas, a test minden területén megjelenő sötétebb foltok már zavaróak lehetnek. Egyes népek tagjai pedig szinte kivétel nélkül szeplősek. A bőrön megjelenő kisebb-nagyobb szeplők nem jelentenek ellenséget, és nem szükségszerű azonnal az eltávolításukon fáradozni.

Mi tegyünk ellene? Vannak, akiket nem lehet meggyőzni arról, hogy a szeplő igenis szexi, ők pedig bármit megtennének, hogy megszabaduljanak a szeplőtől. Sokszor csupán nyáron okoz gondot, hiszen a napfény hatására erőteljesebb lesz. Ha csak a színe okoz gondot, néhány krém használata is elegendő. Használatukat már időben tavasszal érdemes elkezdeni. Egy jó napozókrém UVA és UVB szűrőt is tartalmaz, ezzel megvédi a bőrt a káros sugaraktól. A bőr védelmére számtalan természetes alapanyagú készítmény is alkalmas. Sok esetben, a mindennapi életben fogyasztott béta karotin tartalmú ételek (pl. répa) is segítenek. A halvány szeplőket pedig egy kevés alapozóval is el tudjuk tüntetni. Ha ez sem lenne elegendő, számtalan kozmetikai módszer létezik teljes és végleges eltávolításra. De akár bőrbe adott injekciót vagy lézeres kezelést is választhatunk. Ha azonban a természettől akarunk segítséget kérni, íme néhány egyszerű ötlet: Sózott retket pakoljunk a szeplős felületre és hagyjuk ott egy kis ideig, majd alaposan mossuk meg. Vízzel hígított citromlével dörzsöljük át a szeplős bőrt. Alaposan megtisztított uborkával naponta többször kenjük át a szeplőket.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top