Színek csodája - a piros

2008. 12. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A színek szerepe az öltözködésben Biztosan mindenki gardróbjába sorakoznak színes ruhák, és hosszú időt töltünk azzal, hogy kiválasszuk, melyiket vegyük fel aznapra. De vajon elgondolkodunk-e azon, hogy ruhánk színe mennyit árul el rólunk?

Reggel, amikor kiválasztjuk, hogy aznapra milyen ruhát szeretnénk felvenni,  gondolunk-e arra, hogy ruhánk színe tükrözni fogja lelkiállapotunkat és hogy hangulatunkra is visszahat? A színek rezgések, amelyek kölcsönhatásba lépnek az emberi rezgéssel. A kultúra is, az illem is nagy befolyással van ruhánk színére, hiszen egy elegáns rendezvényen például nem illik rikító rózsaszínben megjelenni, mint ahogy a katonák sem parádézhatnak neon sárgában.

Színekkel az önmagunkról kialakított kép is befolyásolható. Minden kornak és helyzetnek megvan a maga színpalettája: állásinterjúra például nem célszerű piros ruhában menni, hiszen az nagyon hivalkodó. Sötétzöld színt se viseljünk sokszor, hiszen ez a szín nagyon öregít. Ugyanakkor, ha egy hölgy már az ötvenes éveiben jár, nem túl jó ötlet talpig Barbie rózsaszínbe felöltözni, mert az már nem az ő korához illik.  

A Piros

Nagyon látható szín. Általában az ördögök színének nevezik. Energiát, dinamizmust sugall, a vér és a tűz színe, cselekvésre késztet. Negatív megközelítésben a harag színe. Mivel a piros a vér, és a tűz színe, ezért gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják, de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is. A libidó színe, a nemiség és az erotika szimbóluma.

A piros egy nagyon érzelmes, gazdag szín, felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, emeli a vérnyomást. A piros világos árnyalatai az élvezetet, a szexualitást, a szenvedélyt, érzékenységet és a szerelmet jelképezik. A sötétebb árnyalatok az erőt, a dühöt, vágyakozást, bátorságot, haragot jelentenek. 

A pirosnak erős hatása van szervezetünkre: alkalmazásával elősegíthetjük a szervezetünk méregtelenítését, emellett azonban jó még középfülgyulladás, légzőszervi megbetegedések, sőt, egyes bőrbetegségek gyógyítására is. Szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is.

 

A piros fény melegségérzetet kelt bennünk, ezáltal fokozza a vérbőséget. Ettől a színtől bárki erősebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág elég hozzá. A piros minden más színnél jobban növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást, azaz segít a vérkeringési zavarokon, gyomorsav-pangáson, valamint helyrebillenti legyöngült szervezetünket.

Kapcsolódó anyagok:

$$2233$$

$$2240$$

$$2311$$

$$2301$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top