Színes nyári ízek

2008. 07. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Aki egy kicsit is hajlamos a hízásra, netán stressz-evésre, alig várja az év azon időszakát, amikor a boltokban kiszínesedik a gyümölcsös, zöldséges részleg és nem csak a drága, luxuscikknek számító déligyümölcsök, illetve normál vitamintartalmuknak töredékét hordozó primőr, üvegházi fajták kaphatók.   Egyetlen almában, sárgabarackban benne van a nyár fényessége, boldog zsivajgása, a nap melege. Aki pedig lelkileg harmóniában, van annak talán már nincs is annyira szüksége az evésre. Ha viszont mégis, azt a gyümölcsökön, zöldségeken nyugodtan kiélheti. Ime egy kis jótanács, mit miért együnk:

A dinnye frissítő hatásának és édes ízének köszönhetően a nyár legkedveltebb gyümölcsei közé sorolható. De miért is jó dinnyét enni az élvezeten kívül? Akik nem isznak eleget azok számára különösen ajánlott folyadéktartalma miatt, ugyanis a dinnye 95%-a víz! Idősek és gyerekek is könnyebben rávehetők a fogyasztására, mint a harmadik pohár vízre. Adjuk üdítő helyett, sokkal frissítőbb és egészségesebb. Nem terheli az emésztőrendszert és még gyógyhatása is van, zsírégető, méregtelenítő és rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, amellett, hogy a cukortartalma csekély. Még a visszérgyulladásra és az aranyér megelőzésére is alkalmas. A kalium, kalcium, magnézium, vas, nikkel és fluor pedig olyan formában van a gyönyörű vörös, lédús húsban, amit jól tud a szervezet felhasználni, szemben a  gyógyszerben tömörített óriás vitamin és ásványi tablettákkal, amelyeknek csak egy része képes felszívódni.

Sokan játszottuk azt gyermekkorunkban a ropogós, szép, sötétpiros páros cseresznyével, hogy fülbevalót készítettünk magunknak, egymásnak. A játék után meg élvezetttel elfogyasztottuk ékszereinket. Az érett cseresznyékkel teli gyönyörű fakorona szinte felszólít arra, hogy szerezzük meg ékességeit, amely egyben kiváló vértisztító, immunerősítő és az anyagcserét is gyorsítja.

Őshonos gyümölcsünk a finom és jellegzetes ízű málna, melyet már nagyanyáink is sokféle bajra írként használtak. Ezért is készült belőle szörp, hogy egész évben lehessen fogyasztani, ugyanis a málna kiváló a szív és érrendszeri betegségekben, antioxidáns, vértisztító, babát váróknak különösen hasznos, mert segíti a magzat egészséges fejlődését, sőt a szülést is megkönnyíti.

Az egres is jellegzetes, savanykás nyári ízével, a ribizlifélékhez tartozik. Mindkettő immun-, máj-, vese-, és szíverősítő. Az egrest zsírbontó hatása miatt a fogyókúrázók kincsének tartják. Lázas betegségek leküzdésére is használható. A fekete ribizli pedig egyik legjobb vasforrásunk.

A kajszibarack segít az emésztésben, jó a székrekedés ellen és amellett, hogy rákmegelőző, az egyenletes szép, lebarnulást is elősegíti béta karotin tartalma miatt. 

Végezetül Éva almája, csökkenti az étvágyat, talán ezért harapott bele a világ első asszonya!  A vércukorszintet és a vérzsírokat is stabilizálja. Lehet, hogy ezt is sejtette Éva?

A nyár színes ízei a férfiak kettős örömét szolgálják. Széppé, fiatallá és karcsúvá tesznek minket, nőket, bár a maguk számára ők inkább a nyári gyümölcsök folyékony formáját részesítik előnyben.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top