Szivárvány

2009. 05. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindkét rajz alapján arra lehet következtetni, hogy Dóri vidám, kiegyensúlyozott kislány. Kicsit öntörvényű, saját maga alkotja a szabályokat, és ezeket sem mindig tartja be. Szót akar ő fogadni, a jó szándék is meg van benne, de sajnos nem mindig sikerül. Én-tudata fejlett. Döntéseiben mérlegel, hogy tudatosan (amennyire egy gyermektől kitelik), vagy érzelmeitől vezérelve döntsön. Mindkét szülőhöz kötődik, érzi, hogy anyától sok szeretet kap, ugyanakkor tart attól, hogy apa szeretetét elveszítheti. Fontos számára a biztonság.  Érdeklődő kislány, kíváncsisággal fordul a világ felé, tudását szívesen gyarapítja, szellemi igények felé való törekvése erős. Fantáziadús. Széles látókörű, információit megfelelően rendezi. A jövő felé orientálódik.

Mindkét rajzon mutatja, hogy fontosak számára a kapcsolatok. A „Szivárvány”-on engedte, hogy mások közel jussanak hozzá, bár az ajtó és a személyek nagyságából az látszik, hogy nem lehet könnyen megközelíteni, viszont aki szeretettel közeledik Dóri felé, annak sikerülni fog. E rajz a családban kommunikációs problémákra utal, talán az anyát nem mindig értették meg a többiek. Saját feszültségét akkor jól vezette le.

A „Pillangó”-n már azt jelzi, hogy megvannak a maga kis titkai, nem kell mindenről mindenkinek tudnia. Valakiben csalódott, emiatt jelenleg nehezebb őt elérni. Érzelmileg sebezhetőbb lett. Nagy feszültség munkál benne, melyet nem vezet le. Itt a kislány jól fejleszthető intellektusa mutatkozik meg, melyre mindenképpen figyelni kell. Dóri monotóniatűrése megfelelő ugyan, de fejlesztendő, hogy feladatainak (pl. iskolai feladatok) elvégzésére is kellő figyelmet tudjon szentelni, illetve legyen elegendő kitartása.

Ihász Judit - grafológus



Szerző

donna.hu



Scroll to Top