Szívlapáttal vagy szép szóval?

2011. 05. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Attól nagyobb sokk talán nem is érhet egy kertbarátot, mint amikor illetéktelen behatolók földkupacokkal díszítik kertjét. Aztán felveszi a kesztyűt és előkapja a harcászati felszerelést: szívlapát, seprű, csodaszerek… De valóban van ok az ijedtségre? Ártunk vagy használunk a kertnek a vakondöldökléssel? Szakavatott biokertészünk megválaszolja a kérdéseket…

Ha a „tessék szépen a szomszédba fáradni” kérés nem használ, akkor bizony különböző csodaszerekhez nyúlnak azok a kiskertészek, akiket a hideg is kiráz a vakondtúrástól és attól, ha a földi pocok elemózsiásraktárnak tekinti a veteményest. Van olyan eset, mikor a rágcsálókkal szemben a legjobb ellenszer sem használ és van olyan, amikor nem is kell ellenszer. De lássuk, mit mond erről a szakember?

   „Tessék szépen a szomszédba fáradni!” (kép forrása: flickr)  

Vakond ellen nem kell védekezni, hiszen egyrészről védett, másrészről pedig hasznos állat. Földalatti járataival szellőzteti a talajt, üregeiből összeszedi a pajorokat. Mivel rovarevő, így a növényeket nem rágja meg, legfeljebb kitúrja őket, amíg kicsik. Az a tapasztalatom, hogy erős, fejlett növényekben ritkán tesz kárt. Kényelmes járatait előszeretettel használják az egerek és a pockok, de csak addig, míg össze nem találkoznak a járat tulajdonosával, a vakonddal. No, az nem olyan kesztyűs kézzel bánik velük, mint mi, emberek az önkényes lakásfoglalókkal – árulja el lapunknak Tóth Győző biokertész és hozzáteszi: A vakondot nem szabad összekeverni a mezei pocokkal, mert az valóban félelmetes kártevő. Az bizony mindent elrág, föld alatt és felett egyaránt.

Egér és pocok ellen mit javasolsz?

Az egerek és a pockok gyérítésére legjobb ellenszer a macska. A rágcsálóirtó mérgeket nem ajánlom, hiszen kárt tehet a mérgezett rágcsálót elfogyasztó ragadozókban, mint például a macska, az ölyv, a bagoly,vagy éppen a vakond stb. Nekem általában mindig van macskám, de sajnos ők sem örök életűek: ellenségeik az autók, a kutyák, a rókák, a gonosz emberek, így néha macska nélkül marad a kert. Ilyenkor a szomszéd macskák járnak át vadászni, és ha ők se bírnak a rágcsálószaporulattal, akkor rendszerint előkerül egy menyétféle.  Mivel ez éjszaka mozgó állat, még sohase láttam őkelmét, de a nyomai elárulják hasznos jelenlétét. Az a tapasztalatom, hogy egy ilyen, akár menyét, akár görény felér tíz macskával. A macska ugyanis többnyire szunyókál, a gazdája eteti, így maximum hobbi szinten vadászik, míg a menyét megélhetési ragadozó. Miután már nem talál elég eleséget menyét komám, továbbáll.

 Kerti idill... (kép forrása: flickr)  

Mit tehet az, akinek se macskája, se menyétje?

Akinek se macskája, se menyétje, viszont sok a rágcsálója, az próbálja meg a veteményes kerttől és a gyümölcsfák gyökerétől távol tartani őket. A bodza- és a diófalevél keverékével borított talajt nem szeretetik. Több alkalommal kénytelen voltam ezzel a módszerrel megvédeni sárgarépa, cukorrépa, csicsóka ágyásaimat. Nem tettek benne kárt a rágcsálók, mert nem bírják a levelek szagát.

Sokaknak okoz gondot a lóbogár is… Ismersz valami hathatós ellenszert?

Az én kertemben csak a vásárolt trágyában volt eddig. Itt hasznosul a sokak által átkozott vakond munkája. Apám kertjéből van ez irányú tapasztalatom:  ő a trágyát se nem komposztálta, se nem érlelte, hanem ásózáskor a barázdákba szórta. Az éretlen, esetleg félérett trágya meleg bölcsőt kínált a lótetűknek. Úgy elszaporodtak, hogy azóta se sikerült őket kiírtani. Ebből azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy nem szabad életteret adni a lótetűnek és akkor nincs vele gond.

 Győző kertjének egy része - fák diófa és bodzalevél takarással  

Természetesen akkor is van mit tenni, ha a lóbogarak elszaporodtak, bár a módszerek hatékonysága változó. Íme néhány jó tanács lelkes ökokertészektől:

engedd szabadon a tyúkokat, csábíts a kertedbe rigókat: boldogok lesznek a villásreggeli láttán szólj pár horgásznak: örömmel összeszedegetik, hiszen a lótetűnél jobb harcsacsalit álmukban sem találnának ha a fenti módszerek egyike sem válna be, a lótetűdús területen érdemes kisebb üvegeket leásni, melyekbe az izgő-mozgó bogarak turkafurkászás közben belepottyannak. Kegyetlenebb kertbarátok az üvegek aljára kis vizet is tegyenek, hogyha bement, kijönni se tudjon…


Szerző

donna.hu



Scroll to Top