Megoldódhat a Mona Lisa rejtély?

2011. 05. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Leonardo DaVinci misztikus mosolyú női alakja egyik szomszédjának a felesége? A tudósok reményei szerint hamarosan kiderül.

Egyre több művészettörténész véli úgy, hogy DaVinci Mona Lisája nem más volt, mint egy Lisa Gherardini Del Giocondo nevű hölgy. Hamarosan kiderül, helyesek-e a feltételezések, a nő maradványainak megtalálására irányuló kutatások arra engednek következtetni, hogy egy romos firenzei zárda alatt rejlik a válasz.

Habár a nagy áttörés még nem történt meg, a kutatók múlt héten bejelentették, egy lépéssel közelebb kerültek a nő maradványaihoz: felfedeztek egy föld alatti kriptához vezető lépcsősort, ami a rendelkezésükre álló dokumentumok szerint gyanús, hogy Lisa Gherardini sírja.

A lépcsőkre a firenzei Szent Ursula zárdában bukkantak rá – Gherardini itt hunyt el 1542-ben, ahol két évig élt megözvegyülése után. A zárda 1309-ben épült, és egészen 1810-ig az egyház birtokában állt. Ezután dohánygyárrá alakították, a második világháború alatt menhelyként üzemelt, később pedig egyetemi oktatás folyt benne. Az 1980-as években laktanyává szerették volna alakítani, de a projekt becsődölt, az épület azóta is üresen áll.

A kutatók, köztük a 2006-ban megjelent „Mona Lisa Revealed: The True Identity of Leonardo’s Model” (Mona Lisa leleplezése: Leonardo modelljének kiléte) című könyv szerzője úgy véli, hogy Gherardini férje, Francesco del Giocondo 1502-ben kérte fel a szomszédjukban élő DaVincit az éppen második gyermeküket váró felesége portréjának a megfestésére. A feltételezések szerint a multitalentum 1519-ben bekövetkezett haláláig magánál tartotta a festményt, utazásai során is mindig nála volt.

A Szent Ursula zárdában április végén kezdődtek a felderítő munkálatok, először radarral pásztázták végig a padlózatát, melyet a 80-as években betonréteggel borítottak be, hogy felderítsék, hol lehet az iratok szerint ide temetett Lisa Gherardini kriptája. Május 9-én aztán megkezdték az ásatásokat is: miután feltörték a betonpadlózatot, egy réteg régi téglára bukkantak, melyek mindegyike 90 centiméter széles, valószínűleg a zárda alatt található kriptákhoz vezető lépcsősor maradványai.

 

„A felfedezés egybevág az adatainkkal.” – nyilatkozta az ásatás vezetője, Silvano Vincenti az ANSA nevű olasz hírügynökségnek. „Ott járhatunk, ahol régen az oltár állt, és ahol egy csapóajtó vezetett a kriptához, melyet a georadar felvételein láttunk.”

Nagy tehát az izgalom, lehet, hogy egy hatalmas felfedezés küszöbén állnak. A tervek szerint, ha elég koponyacsontot találnak, akkor a Pisai Egyetem paleoantropológusa, Francesco Mallegni megpróbál arcot varázsolni majd belőlük. Emellett DNS-tesztekre is lehet számítani, a feltételezett Mona Lisát ihlető hölgy gyermekei a firenzei Santissima Annunziata templomban nyugszanak, és ha a zárda alatt találnak olyan maradványokat, melyekből DNS nyerhető, össze tudják vetni az utódokéval. Nagy munka vár még tehát a tudósokra, de lehet, hogy egy újabb rejtély mellé tehetünk a végén pipát: megoldottuk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top