Tápálkozási tanácsok - a torma

2009. 01. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legtöbb ember számára a torma kiváló ételízesítő, fűszer marhahús, lazac, pisztráng, vagy hideg sertéssült mellé. Minden kertben megterem, hasznos anyagait nyáron építi fel, melyeket aztán a hideg évszakban tudunk használni, és nem csak a konyhában, mert kiváló gyógynövénynek is számít, a természetgyógyászatban évszázadok óta ismert.

Fő hatóanyaga a Sinigrin. Ezt speciális enzimek mustárolajjá alakítják, mihelyt oxigén éri. Ezért lesz a torma levegőn először nagyon csípős, utána azonban csípőssége gyengül, „elpárolog”. Ha a tormát lereszelik, ezek az olajok elpárolognak. Ha belélegezzük őket, vagy a szembe jutnak, ingerlik a könnymirigyeket, könny szökik a szemünkbe. Jó tanács: a meghámozott tormát tegyük reszelés előtt hideg vízbe.

A mustárolajok azok az anyagok, amelyek a tormát egészségünk szempontjából olyan értékessé teszik. Időközben a kutatások kiderítették, milyen pozitív hatásai vannak ezeknek az anyagoknak.

A torma leginkább a légutak megbetegedései ellen hat. Ezért kellene – sajnos kezdődik a megfázások időszaka – állandóan egy tormagyökeret tartani a hűtőszekrényben vagy a hűvös pincében. Használjuk rendszeresen, mert nem csak éterikus olajai és kéntartalma miatt jó a megfázások ellen, hanem magas C-vitamin tartalma által is. A tormában lévő olajok segítenek a szervezetnek a megfázásos betegségek leküzdésében, mivel a szájüreget és a torkot úgyszólván tisztára pucolják. Észrevehetjük, ha evésnél a torma illékony anyagai felszállnak az orrunkba: a nyálkahártyák azonnal nedvességet termelnek. Megerősítik és védelmezik a légutakat, és az egész torkot.

Káros, betegségokozó baktériumokat küzdenek le a szervezetünkben. Emiatt az erős antibakteriális hatása miatt nevezik sokan „kerti Penicillinnek”. A torma gondoskodik arról, hogy a test megszabaduljon a káros anyagoktól, segítik az anyagcserét, megakadályozzák méreganyagok felhalmozódását a kötőszövetekben. Intenzívebb működésre ösztönzi a gyomrot és a beleket, megtisztítja a tápcsatornát a bomlást serkentő, erjesztő és méreganyagoktól. Ez csökkenti a gázok képződését.

A következő módon alkalmazhatjuk a tormát gyógynövényként:

1. Lereszeljük a gyökeret, és tudatosan belélegezzük a gőzöket. Ez segít köhögés és nátha ellen.

2. Inhaláljunk tormával, légcsőhurut és a légutak eltömődése esetén. Vágjuk fel a gyökeret sok kis karikára, fúrjuk beléjük lyukat, és fűzzük fel egy zsinórra. Ezt akasszuk mint egy láncot a nyakunkba, be az ágyba és takarózzunk be az orrunk hegyéig. A meleg által felszabadulnak a mustárolajok, és kifejtik gyógyító hatásukat.

3. Köhögés ellen nagyon hatásos a következő recept: 2 evőkanál lereszelt tormát keverjünk el hagyma levével és mézzel, hagyjuk pár órát állni. Ebből a keverékből fogyasszunk 3 óránként 1 teáskanállal.

4. Ha köszvényünk vagy reumánk van, vegyünk be naponta 3-szor 10 csepp tormakivonatot (reformboltban kapható). A felfújódást is megelőzhetjük vele.

5. A torma külsőleg is alkalmazható. A bőr tisztátalansága esetén egy evőkanál reszelt tormát öntsünk le egy liter forró vízzel, és hagyjuk állni egy éjszakát. Reggel szűrjük le, mártsunk bele egy vattacsomót, és óvatosan tisztítsuk meg vele az arcunkat.

6. Még fagydaganat ellen is segít a torma. 2 evőkanál reszelt tormára öntsünk fél liter forró vizet, 10 percig hagyjuk állni, öntsük bele egy lábfürdőbe, és áztassuk benne a lábunkat negyedóráig.

7. Fogfájásnál helyezzünk a fájós helyre egy darab friss tormát, amíg a csípősség csökken, addigra legtöbbször a fájdalom is elmúlik.

Végül két tormás recept:

Sonka tormakrémmel:

140 g sonka, nem csípős almás torma konzervből, 2 tojás, 50 g krémsajt, őrölt bors, pár csepp Tabasco szósz, egy csipet só.

A sonkáról levágjuk a zsíros részeket, és apróra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, és szintén apróra vágjuk. Minden alkotórészt elkeverünk, sózzuk, borsozzuk.

Tormakrém szendvicshez: Hozzávalók 6 adaghoz, adagonként 70 Kalória: 250g túró, 2 evőkanál joghurt, 20 g frissen reszelt torma, 20 g puha vaj, só és bors. A túrót a vajjal habosra keverjük. Hozzákeverjük a joghurtot és a tormát, sóval és borssal ízesítjük.

Kapcsolódó anyagok: 

$$1422$$

$$1290$$

$$1250$$

$$1205$$

$$1233$$

$$1189$$

$$1263$$

$$1710$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top