Táplálkozási tanácsok – a gomba

2008. 09. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legtöbb család gombalevesként, rántott vagy paprikás gombaként ismeri, pedig érdemes lenne más gombarecepteket is gyűjteni, és finom egytálételt készíteni belőle. Különlegesen indokolt ez most, amikor a korszerű táplálkozás az érdeklődés központjában áll.

A gombák a húsban lévő fehérjékhez hasonló aminosavakat tartalmaznak. Rendkívül gazdag íz- és zamatanyagaik változatossá teszik étrendünket, tehát nagy az élvezeti értékük. Az ember számára szükséges fő tápanyagok közül megtalálhatók bennük a fehérjén kívül a szénhidrátok, és a növényi zsírok is. Külön említést érdemel a gombában lévő zsírnemű anyagok közül a lecitin, - amely erősíti az idegrendszert -, a gombán kívül a lecitin a tojássárgájában található. Az ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K vitamint, valamint pantoten savat tartalmaz. A régi időkben a pilótáknak kötelező volt gombát fogyasztani. A japán kutatások szerint vírusölő anyagokat is tartalmaznak.

A gombafajták között nagy különbségek vannak, a vitamintartalmukat illetően. Ezért jó, ha felváltva fogyasztjuk az összes kapható gombafajtát, ezzel rendkívül változatossá tehetjük az étrendünket. Készíthetünk gombával töltött palacsintát, gombástojással töltött kiflit, töltött gombát, sajtos gomba szeletkéket, gombatokányt, gombafőzeléket, gombával rakott kelkáposztát, gombás nokedlit, gombás csirkét, gombasalátát, gombás rétest, gombakrémet, és sok más egyéb finomságot. A gombák energiatartalma nagyon alacsony, ezért cukorbetegek diétájához, vagy a fogyis étrendhez nagyon finom alapanyag. 100 gr csiperke 39 kalória, 100 gr vargánya 41 kalória. Jó tanácsok a gombakedvelőknek: • A gomba elkészítésének aranyszabálya, amelyet kevesen tudnak: minél vékonyabbra szeleteljük a gombát, annál értékesebb táplálékhoz jutunk, mert szervezetünk csak a felnyílt sejtekből kiömlő fehérjét tudja megemészteni, hasznosítani. • Tévedés, hogy a mérgező gombák méreganyagát a forró víz kioldja, és leforrázva fogyasztható. Súlyos tévedés azt hinni, hogy ha a gombát elkészítésekor nem fedjük le, akkor abból a méreg elpárolog, mivel a gombamérgek nem illóolajok, így nem is távozhatnak el.

• Elterjedt tévhit az is, hogy a mérgező gomba húsa, ha elvágjuk, vagy megtörjük, elszíneződik, megfeketedik, vagy megkékül. Ez nem érvényes minden mérgező fajtára. • Nem árt, ha tudjuk, hogy az ezüst evőeszköz nem a mérgező gomba levében, hanem a romlott gomba levében feketedik meg. Ha a gomba még friss, de mérgező, nem színezi el az ezüst tárgyat. • A mérgező gombákat is megrágják a csigák, és kukacos is lesz, ugyanis a gombák méreganyaga a csigákra és a rovarokra nem hat. Ezért okozott már a gyilkos galóca annyi gombamérgezést. • Csak ép, egészséges, friss gombából készült ételt fogyasszunk és a maradékot, ne tegyük el másnapra, még hűtőszekrényben sem! • Gomba törmeléket ne vásároljunk, mert egyes részei esetleg mérgező gombából is származhatnak! • Soha ne forduljunk laikus szakértőhöz, és ne vásároljunk gombát házalóktól, zugárusoktól. Ne tartsunk gombát műanyag zacskóban, mert ott gyorsabban indul bomlásnak az ehető gomba is! KIZÁRÓLAG BOLTBAN VÁSÁROLT, VAGY GOMBASZAKÉRTŐ ÁLTAL MEGVIZSGÁLT GOMBÁT FOGYASSZUNK!

Kapcsolódó anyagok:

$$1422$$ 

$$1376$$ 

$$1316$$ 

$$1290$$ 

$$1205$$

$$1250$$ 

$$1233$$

$$1189$$

$$1175$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top