A táplálékkal a szervezetbe kerülő A-vitamin felesleget a máj tárolja, és amikor a táplálékból nem jutunk elegendő mennyiséghez, a máj, „raktárából” is ellát vele. Az A-vitamin védi a szemünket, a nyálkahártyákat, és a bőrünket.
A sárgarépa a legrégebbi növényeink egyike. A korai fajták általában kisebb mennyiségű karotint tartalmaznak. A legtöbb családban csak a gyermekek rágcsálnak nyers sárgarépát, természeten, ha kapnak, pedig a felnőtteknek is hasznára válna.
A sárgarépa nyers fogyasztása kettős egészségügyi célt szolgál: karotint juttat a szervezetbe, és jól megdolgoztatja a fogakat. Az erőteljes rágás segíti a gyermek fogazatának egészséges fejlődését. Idősebbeknél késlelteti az ínysorvadás kialakulását.
Milyen jó is lenne, ha a család apraja-nagyja például vacsora után sárgarépát rágcsálna csokoládé vagy chips helyett.
Fogyókúrázóknak is ajánlható a sárgarépa. Nyersen fogyasztva hosszabb ideig megmaradó telítettséget okoz, mint a főtt étel. Érdekes, hogy ennek ellenére nem marad hosszú ideig a gyomorban. A nyers sárgarépa 2 óra alatt távozik, míg megfőzve 2,5 órát is elidőzik ott.
Ha valaki nem szereti a darabolt, vagy reszelt sárgarépát, nyugodtan fogyaszthat sárgarépa levet. Ilyen formában gyulladásos betegségek házi kezelésére is ajánlott. Van aki, azt gondolja, hogy a nyers élelmiszereket nem hasznosítja olyan jól a szervezet, mint a főtt ételt. Túl sok különbség nincs a kettő emészthetősége között, viszont a nyers zöldségek sokkal gazdagabbak vitaminban.
A csecsemők és a betegek élelmezésében különösen ajánlott. A sárgarépa jól tárolható egész évben, értékes karotin tartalma nem csökken. A mirelitkészítmények is megtartják eredeti tápértéküket.
A karotin nem egyenletesen helyezkedik el a gyökérben. Legkevesebb belül található, legtöbb a külső részeken. Ezért mondták nagyanyáink, hogy a sárgarépát ne hámozzuk, csak kaparjuk le a felületét. Készthetünk a sárgarépából köretet, pürét, főzeléket, salátát, édességet, még a vajas kenyeret is meghinthetjük sárgarépa reszelékkel. A friss sárgarépa léből tápláló arcpakolást készíthetünk, és száraz bőrünket ápolhatjuk vele, ha összekeverjük olíva olajjal és egy tojássárgájával.
Kapcsolódó anyagok:
$$1422$$
$$1376$$
$$1316$$
$$1250$$
$$1290$$
$$1233$$
$$1205$$
$$1189$$
$$1175$$