Táplálkozási tanácsok – a sárgarépa

2008. 09. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A táplálékkal a szervezetbe kerülő A-vitamin felesleget a máj tárolja, és amikor a táplálékból nem jutunk elegendő mennyiséghez, a máj, „raktárából” is ellát vele. Az A-vitamin védi a szemünket, a nyálkahártyákat, és a bőrünket.

A sárgarépa a legrégebbi növényeink egyike. A korai fajták általában kisebb mennyiségű karotint tartalmaznak.   A legtöbb családban csak a gyermekek rágcsálnak nyers sárgarépát, természeten, ha kapnak, pedig a felnőtteknek is hasznára válna.

A sárgarépa nyers fogyasztása kettős egészségügyi célt szolgál: karotint juttat a szervezetbe, és jól megdolgoztatja a fogakat. Az erőteljes rágás segíti a gyermek fogazatának egészséges fejlődését. Idősebbeknél késlelteti az ínysorvadás kialakulását.

Milyen jó is lenne, ha a család apraja-nagyja például vacsora után sárgarépát rágcsálna csokoládé vagy chips helyett.

Fogyókúrázóknak is ajánlható a sárgarépa. Nyersen fogyasztva hosszabb ideig megmaradó telítettséget okoz, mint a főtt étel. Érdekes, hogy ennek ellenére nem marad hosszú ideig a gyomorban. A nyers sárgarépa 2 óra alatt távozik, míg megfőzve 2,5 órát is elidőzik ott.

Ha valaki nem szereti a darabolt, vagy reszelt sárgarépát, nyugodtan fogyaszthat sárgarépa levet. Ilyen formában gyulladásos betegségek házi kezelésére is ajánlott. Van aki, azt gondolja, hogy a nyers élelmiszereket nem hasznosítja olyan jól a szervezet, mint a főtt ételt. Túl sok különbség nincs a kettő emészthetősége között, viszont a nyers zöldségek sokkal gazdagabbak vitaminban. 

A csecsemők és a betegek élelmezésében különösen ajánlott. A sárgarépa jól tárolható egész évben, értékes karotin tartalma nem csökken. A mirelitkészítmények is megtartják eredeti tápértéküket. 

A karotin nem egyenletesen helyezkedik el a gyökérben. Legkevesebb belül található, legtöbb a külső részeken. Ezért mondták nagyanyáink, hogy a sárgarépát ne hámozzuk, csak kaparjuk le a felületét. Készthetünk a sárgarépából köretet, pürét, főzeléket, salátát, édességet, még a vajas kenyeret is meghinthetjük sárgarépa reszelékkel.  A friss sárgarépa léből tápláló arcpakolást készíthetünk, és száraz bőrünket ápolhatjuk vele, ha összekeverjük olíva olajjal és egy tojássárgájával. 

Kapcsolódó anyagok:

$$1422$$ 

$$1376$$ 

$$1316$$ 

$$1250$$

$$1290$$ 

$$1233$$

$$1205$$

$$1189$$ 

$$1175$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top