Táplálkozási tanácsok – a vöröshagyma

2008. 09. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi már exportáltuk a hagymát a XVII. Században. Sok fajtáját ismerjük, sőt a makói hagymánk világhírű, különlegesen finom aromája miatt. 100 gr hagymának az energia tartalma 40 kalória, minimális mennyiségben tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátot is. Víz, Kalcium, vas, foszfor is van benne. Jellegzetes ízét és illatát kéntartalmú illóolaja adja. Nemcsak ízesíthetjük vele az ételeinket, hanem készíthetünk belőle levest, megtölthetjük, de ki is ránthatjuk. A hagyma a gyógynövények között is előkelő helyet foglal el. Már a piramis építői is kaptak fokhagymát, vöröshagymát. Megfigyelték, hogy a vöröshagyma közelében 35-45 másodperc múlva elpusztulnak a mikroorganizmusok, ezáltal jöttek rá a tudósok, hogy az illó vegyi anyagok a levegőn keresztül is hatnak, mert ezeket az élőlények felveszik, és így tulajdonképpen a légkör gyógyító vitaminjai. A vöröshagymában található anyagok elősegítik az emésztést, javítják a szívműködést, tágítják az ereket, csökkentik a magas vérnyomást. Rendszeres fogyasztása után a vér koleszterintartalma jelentős mértékben csökken, megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket is. A vöröshagymából készült friss lével „csodákat lehet elérni”. A meghűléses betegségek kezelésére kitűnő házi szer a hagymatea, de illatát belélegezve is gyógyír a betegnek.

A vörös hagymát szeleteljük fel és a beteg egy percig jó mélyen, szívja be az illatát. Így sokkal jobban érvényesül baktériumölő hatása.

A tea elkészítése: két-három fej jól megmosott hagymát héjával együtt összevágunk, és egy liter vízben néhány percig főzzük. Ízesítőnek tehetünk bele egy mokkáskanálnyi tea füvet, vagy egy evőkanálnyi kamillát. Három evőkanálnyi kristálycukrot karamellizáljunk, öntsük fel a leszűrt hagymafőzettel, édesítsük mézzel, hűtsük le a megfelelő hőmérsékletre, és kortyolgassuk egész nap, ez az ital segíti gyógyulásunkat. Tavasz kezdetén szinte a legelső vitaminforrásunk az újhagyma. Vitamin- és kéntartalma segíti a téli időjárási viszonyoktól megviselt bőrünk szépülését, tavaszi felfrissülését. Idősebbeknek és gyermekeknek is különösen ajánlott a hagyma gyakori fogyasztása, mert szervezetüket ellenállóbbá teszi a meghűléses betegségekkel szemben. A főzésnél a hagyma héját ne dobjuk el. Mossuk meg, és alaposan szárítsuk meg. A hagymahéjból készítsünk teát, és azzal mossunk hajat, majd öblítsük le. Nagyon szép színt ad a hajunknak, és elősegíti annak regenerálódását, növekedését is. Jelentős szerep jut a hagymának az életkor meghosszabbításában is. A matuzsálemi kort megélt öregek állítják, hogy szinte minden nap fogyasztottak vörös- vagy fokhagymát, természetesen nyersen. Kapcsolódó anyagok:

$$1422$$

$$1376$$ 

$$1205$$

$$1233$$

$$1189$$

$$1263$$ 

$$1316$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top