Teával az egészségünkért

2011. 01. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hányszor hallottuk már orvosoktól, dietetikusoktól és számos más szakértőtől, hogy mennyire fontos a vízivás? De az utóbbi idők kutatásai kiderítették, hogy van, ami még az ivóvíznél is hasznosabb a szervezet számára, ez pedig nem más, mint a tea.

Dr. Carrie Ruxton, aki csapatával nemrég fejezte be kutatásait a teával kapcsolatban és pár hete le is közölte azt az egyik neves amerikai szaklapban, azt mondja, hogy az ivóvíz, bár valóban jobb, mint a semmi, a magas tisztítószer-tartalma miatt nem a legjobb választás a folyadék pótlására. Az ásványvizek túlzott fogyasztása pedig vesekövet is okozhat. A legjobb megoldás a doktornő szerint, ha teával pótoljuk a napunk során elvesztett folyadékot.

„A tea azért is alkalmasabb a szomjunk csillapítására, mert igen magas az antioxidáns-tartalma. „Ezek az antioxidánsok, az úgynevezett flavonoidok csökkentik a sejtekben fellépő károsodásokat és enyhítik a stresszt.” – foglalta össze a BBC-nek adott interjújában a doktornő.

A tanulmány számos korábbi kutatásra épít. Kiderítették, hogy napi 3-4 csésze tea elfogyasztása csökkenti a szívinfarktus és az egyes daganatos megbetegedések lehetőségét. Ezenkívül csökkenti a szájüregi betegségek egy részét, az ínygyulladást, a plakkok képződését és a fogszuvasodást is.  Valamint csonterősítő hatása is van.

A kutatók kiemelten foglalkoztak azzal a közkedvelt feltevéssel is, hogy a tea dehidratáló hatású a benne lévő koffein miatt, de a kutatások kiderítették, hogy bár a teában lévő koffein valóban vízhajtó hatású, még egy csésze kávéval is több vizet juttatunk be a szervezetbe, mint amennyit a koffein kiürít, a tea esetében pedig a különbség még nagyobb. Így nem kell aggódnunk, hogy testünk nem kapja meg a megfelelő folyadékmennyiséget, ha teára váltunk.

A sok jó tulajdonsága mellett úgy tűnik, hogy a folyadékbevitel kizárólag teával nem váltható ki, főleg azok számára nem, akik vashiánnyal vagy vérszegénységgel küzdenek, mert vannak eredmények, melyek arra utalnak, hogy a tea lassítja a vas felszívódását a szervezetben. Úgy tűnik, a teával is úgy van, mint minden mással: jóból is megárt a sok.

Arra sajnos nem tért ki a kutatási eredmény ismertetése, hogy miféle vízből készítsünk teát, hiszen a forralás nem elegendő ahhoz, hogy a csapvízből kiszűrjük a "tisztítószereket" vagy az ásványvízből a vesekövet okozó anyagokat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top