Téli kórságok

2008. 11. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A betegségek egy részére azt szoktuk mondani, hogy meghűlés következtében keletkezik. Ilyenkor nem maga a hideg okozza a betegséget, hanem a lehűlés, különösen a felmelegedést, a túlzottan meleg öltözetet felváltó lehűlés az, ami csökkenti a szervezet ellenállását, vagy fokozza a szervezetben, egészséges állapotban is állandóan jelen lévő baktériumok károsító erejét. Voltaképpen ezek a baktériumok, vagy vírusok azok, amelyek a betegséget létrehozzák.

E betegségek során sok váladék ürül az orrból, s a szervezet tüsszentéssel, köhögéssel igyekszik tisztítani a légutakat. Ezekkel a műveletekkel millió apró, szabad szemmel nem is látható váladékcseppecske kerül a levegőbe, s hozzájuk tapadva repülnek akár egy-két métere is a kórokozók. A megbetegedett ember így szórja szét környezetében a bacilusokat, amelyek az egészséges embert- annak léggutaiba kerülve megbetegítik.

A hűléses betegségeket is baktériumok, vírusok okozzák. Különösen csecsemők esetében tartani kell attól, hogy az egyszerű légúti hurut talaján ezek a kórokozók komolyabb megbetegedést, szövődményt idéznek elő.

Ha a gyermek náthás, és egyébkén láztalan, akkor csak az orr váladékozásával van teendő. Leghelyesebb, ha az orr törlésére papír zsebkendőt használunk, amelyet tanácsos minden orrfújás után eldobni. A kicsi orra alatti részt mindig krémezzük be, hogy az esetlegesen csurgó váladék ne marja ki a bőrét. Gyógyszerre nincs szüksége. Egyenletes szobahőmérséklet, helyes táplálás mellett a szervezet hamarosan „összeszedi magát” és legyőzi a betegséget. Homeopátiás készítményekkel azonban segíthetjük a gyógyulást, így a beteg napok száma is nagyságrendekkel kevesebb lesz.

Anyatejen élő csecsemő náthája zavart okozhat a szopás vagy alvás közben a légzésben. Ilyenkor az orr váladékozását, csökkentő cseppeket kérjünk a gyermekorvostól, és szippantsuk ki a baba orrából a váladékot.

Ha a gyerek orrfolyása nem szűnik meg, az orra eldugul, vagy sűrű, szinte gennyhez hasonló váladék ürül belőle, esetleg a gyereknek hőemelkedése, láza van – gondolni kell arra, hogy orrának melléküregei betegek. Az orvos valószínűleg nyákoldószert javasol majd.

A torokgyulladás már rendszerint lázzal jár. Szintén az úgynevezett hűléses betegségekhez soroljuk. Az ápolási feladat itt is az egyenletes szobahőmérséklet biztosítása. A láz csillapítása az orvos utasításaira, esetleg gyógyszerrel történjék. Torokgyulladás esetén ne adjunk sem forró, sem hideg táplálékot gyermekünknek, viszont sok folyadékot – teát – tartalmazzon az étrendje. Helyes, ha ilyenkor kevesebb tejet, tojást kap a kis beteg.

A mandulák fontos szerepet töltenek be a kórokozók elleni védelemben, mivel a garat bemenetében álló nyirokszervek, amelyek felfogják a baktériumok, vírusok első rohamát. Ha a mandulákat eltávolítják, akkor a támadások közvetlenül a légutakat érik. Egyáltalán nem felesleges szervek tehát a mandulák, és eltávolításukra csak akkor kerüljön sor, ha igen nagyok és gyakori gyulladásaik idején a nyelést, vagy a légzést akadályozzák, illetve, ha az igen sűrűn előforduló tüszős gyulladások a mandulák védekező berendezését már teljesen szétroncsolták, elgennyesítették.

Ha a mandulák nagyon duzzadtak, vörösek, ha apró, sárgás pontocskák – tüszők – vannak rajtuk, és igen magas a láza a gyermeknek, az orvos gyógyszeres, esetleg injekciós kezelést alkalmaz a kórokozók legyőzésére. Sajnos ilyenkor nincs más megoldás, csak az antibiotikum kúra.

Kapcsolódó anyagok:

$$1583$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top