Teremtés

2010. 01. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Charles Darwin angol természettudós nevét elsősorban főműve, A fajok eredete című írás miatt őrizte meg a történelem. Ebben a könyvben publikálta a földi élet sokszínűségére vonatkozó elméletét, ami aztán a mai modern evolúcióelmélet alapja lett. A 19. század erősen vallásos Angliájában természetesen nem kis vállalkozás volt ilyen tanokat papírra vetni, az anglikán egyház például azonnal, és hevesen elutasította Darwin elméletét, mondván, hogy eretnekség. Az is figyelemre méltó, hogy az egyházvezetők csupán 2008-ban kértek emiatt elnézést.

 

A Paul Bettany főszereplésével készített Creation című film konkrétan A fajok eredete című tudományos munka születését mutatja be. Tudományos kérdések feszegetése helyett magára Darwinra fókuszál, bemutatja a tudós vívódását, őrlődését a ráció és a vallásos hit között. Alaposan górcső alá veszi, milyen hatással lehetett rá 10 éves lánya, Annie elvesztése, emiatt ingott-e meg Istenbe vetett hite.
 Jelenet a filmből
A Teremtés világpremiere a 2009-es Torontói Filmfesztiválon volt, ahol nyitófilmnek is választották. 1996 óta ez a produkció volt az első nem kanadai alkotás, ami begyűjtötte ezt a megtiszteltetést. A világ szinte összes pontján talált is forgalmazót magának, az Egyesült Államok kivételével, ahol sokáig be sem akarták mutatni.
Az ok egyértelmű, az USA lakosságának meglepően nagy része ugyanis elutasítja az evolúcióelméletet, szimpla sületlenségnek tartva azt. Egy közvéleménykutató cég tavaly februári felmérése szerint az amerikaiaknak mindössze 39 %-a fogadja el az evolúció tudományos elméletét. Ahogy a maga idejében Darwint, úgy a filmet is rengeteg támadás érte, egyesek odáig merészkedtek, hogy kijelentették, Hitler és a hozzá hasonló véreskezű diktátorok tevékenysége is az evolúciós elméletre vezethető vissza.
 A tudóst kortársai kigúnyolták elmélete miatt
Végül a Newmarket Films stúdió magára vállalta a Teremtés amerikai forgalmazását, így január 22-én a tengerentúlon is debütálhat a film. A Newmarket karolta fel annak idején Mel Gibson megrázó, és az embereket alaposan megosztó alkotását, a Passiót is.
- Markovics József -


Szerző

donna.hu



Scroll to Top