Terhességi visszértágulat és trombózis

2011. 05. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A terhesség a nők életében az egyik legszebb időszak, azonban azokról a veszélyekről sem szabad megfeledkezni, melyeknek ilyenkor sokkal jobban ki van téve az anyai szervezet. Az egyik ilyen a terhességi trombózis és az ezzel összefüggő betegségek, melyek kockázata várandósság alatt 5-10-szer gyakoribb.

Az egyik leggyakoribb anyai halálok a tüdőembólia, melynek tünete a teljes panaszmentességtől a hirtelen halálig széles skálán terjed – árulja el Dr. Mayer Klára főorvos asszony.

A tromboembóliás betegségek hajlamosító tényezői között hormonális és mechanikus okok is szerepelnek. Az előbbi már a terhesség korai szakaszában is megnyilvánulhat, hátterében öröklődés és a családban előforduló hasonló halmozódások fedezhetők fel. A mechanikus okok a főorvos asszony tájékoztatása szerint a terhesség második, harmadik trimeszterében jelentkezhetnek, amikor a magzat, súlya vagy elhelyezkedése miatt nyomja az alsó végtagi vénákat, melynek hatására visszértágulat alakul ki, lokálisan főleg a bal alsó végtagon.

A trombofíliára hajlamosító veleszületett vagy szerzett tényezők egymással kombinálódva nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak – figyelmeztet a doktornő.

A veleszületett hajlam több problémát is okozhat mind a várandósság alatt, mind a szülésnél: elsősorban méhlepény-működési zavarokat, koraszülést, vetélést. Ez utóbbi esetben a 8. és 10. hét után bekövetkezett magzatvesztés hozható összefüggésbe a betegséggel.

A szerzett trombofília kockázatai között szerepelhet a kiszáradás, mely a terhesség első szakaszában bekövetkezett gyakori hányás eredményeként alakul ki, de közrejátszhat egy hosszabb ideig tartó ágyhoz kötött betegség és a különböző gyulladásos kórképek is. Természetesen a trombózis kockázatát tovább növeli az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, az elhízás, a korábbi visszertágulatok jelenléte, illetve a cukorbetegség.

Szűrővizsgálat sajnos nincs rá, egyetlen lehetőség a diagnosztizálásra az egyéni és családi anamnézis felvétele – árulja el Dr. Mayer Klára. Részletes laboratóriumi vizsgálat ugyan végezhető – mely igen hosszadalmas és költséges –, de a számtalan kockázati tényező miatt még ekkor is csak egy homályos diagnózis állítható fel. A megelőzésre azonban nagy hangsúlyt kell fektetni, melyen elsősorban az életmódbeli változásokra kell gondolni (súlygyarapodás és megfelelő folyadékbevitel figyelése, hosszabb ülés, állás kerülése stb.). Amennyiben a kockázati tényezők indokolják, a terhesség alatt kompressziós harisnya viselését is ajánljuk, és ha szükséges, különböző véralvadásgátló készítmények alkalmazását.

A kismamák sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék ezt a rettegett betegséget, hiszen a rendszeres séta, vízitorna, úszás nagyon jó hatással van a vérkeringésre és ezzel együtt csökkenthető a visszértágulat és trombózis kialakulásának kockázata is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top