Természetes, mesterséges?

2008. 03. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Induljunk az alapoktól. Nem is tudjuk, hogy mindennapi tisztálkodó szereinkben miféle anyagok fordulnak elő. Többnyire nem is értjük azoknak a kémiai vegyületeknek a nevét, amit a cimkén tüntetnek fel összetevők néven. Talán a parfum elnevezés még nem olyan bonyolult, de a cocoyl isethionate már sokunknak okoz fejtörést. Hát mindegy, ha már benne van, kenjük magunkra. Persze annak a tudatában tesszük ezt, hogy nem fog húsz év múlva a bőrünk úgy kinézni, mintha negyven év telt volna el. Fontos az, hogy mit tartalmaz egy kozmetikum, de sajnos itt a címke elolvasása nem sokat segít. A mesterséges anyagok észrevétlen részei életünknek. Ott van a testápolóban, a hajfestékben, a szempillaspirálban, a rúzsunkban, és bizony, még a parfümjeinkben is.

De mit kezdjünk azzal, ha mindenhol azt halljuk, hogy kerüljük a mesterséges anyagokat, mert az fúj, az káros – és ijesztgetnek minket rendesen nap mint nap. Így marad a görcsös félelem, hogy nehogy valami bajunk legyen. Különbséget tenni, csak az tud a címkék alapján, aki vagy kémikus végzettségű, vagy minden kémiai vegyület nevét megtanulja, ami egy termékben előfordulhat. Mivel a nagytöbbség nem ilyen így nem marad más, mint az, amit egy kozmetikai cég elmond a termékéről. De persze senki nem azt mondja, hogy vedd ezt meg, mert ebben rengeteg kémiai vegyület van, vagy azt, hogy egy újabb mesterséges anyaggal gazdagítottuk csókálló rúzsunkat. A természetesség kommunikációja sokkal erősebb, ennek megfelelően az áraik is elérhetik akár a hagyományos társaik árának két- háromszorosát. Vajon megéri megvenni ezt a terméket ilyen drágán, ha csak a cég elmondása alapján következtethetünk az összetevőkre?

Ilyenkor sajnos a pénztárca dönt. Ki mit engedhet meg magának. Sajnos általában a nők többségének nincs pénze arra, hogy a drágább kozmetikumot vegye meg. Akinek pedig a bőre igényli a mesterséges anyagok kerülését, az nem tehet mást, mint megveszi a drágábbat. És már nem csak a természetes és mesterséges között van árdifferencia, hanem mesterséges és mesterséges között is. Egy jó krém akkor is drágább, ha nem a természetes összetevők különböztetik meg a többitől.

Tapasztalatok alapján nem mindig éri meg az olcsó krém, mert itt is előfordulhat, hogy megjárjuk. Ugyanez, nem mindig mondható el a sminktermékekről. Egy olcsóbb alapozó is lehet szuper minőségű, és nem muszáj hónapokat spórolni egy Chanel alapozóra, ami a minimálbér egynegyedébe is kerülhet. A mesterséges anyagok mindennapi velejárója az életünknek. Elkerülni nagyon nehezen lehetne őket, és nem biztos, hogy szükséges. Törődhetünk az egészségünkkel és a bőrünk egészségével úgy is, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, és tartunk otthon természetes alapanyagú kozmetikumokat is, és néha kreatívan mi magunk készítjük el, hétköznapi alapanyagokból, a krémünket.

Kapcsolódó anyagok:

$$190$$

$$213$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top