Tippek kezdő vegetáriánusnak

2010. 01. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A vegetáriánus étrendnek is vannak fokozatai: a „legenyhébb” ezek közül, ha valaki vörös húst nem eszik, (marha, sertés) de halat –sőt, van, aki baromfit - igen. Ők általában nem elvek alapján, meggyőződésből választották ezt az étrendet: egyszerűen csak nem szeretik a hús ízét (igen, léteznek ilyen emberek is) vagy egészségügyi okokból tartanak ilyen diétát. A köszvényeseknek például nem tesz jót a vörös húsok fogyasztása, és nagyon ritka dolog, de az is előfordul, hogy valaki allergiás reakciókat mutat vörös húsra.

A következő fokozat a legismertebb forma: az ember ilyenkor kihagy mindenféle húst, de a tojást és a tejtermékeket továbbra is fogyasztja.  (Lakto-ovo-vegetáriánus.) A legszigorúbb étrendet a „vegán” ember tartja: az ő konyhájában semmiféle állati eredetű ételnek nincs helye. A vegánok életszemlélete az erőszakmentességre épül, ezért választják kizárólag a növényi táplálékokat. Fontos megjegyezni, hogy ők nem csak a konyhában, de minden másban is ezt a szemléletet vallják: a szőrme, a bőr, de még a gyapjú és a selyem is tiltott dolog köreikben. Íme néhány tipp, ami segít a kezdéskor:

A hús mellőzése nem azt jelenti, hogy a fehérjét teljesen ki kell irtani az étrendből. Sőt! Nagyon figyelni kell rá, hogy a növényi táplálékokból is magunkhoz tudjuk venni a megfelelő proteinmennyiséget. A bab, a szója kiváló forrás erre. Aki tejtermékeket és tojást is fogyaszt, az könnyebben boldogul a fehérjepótlással, de aki ezeket is mellőzi, az egyen gyakran hüvelyeseket és szóját.

A zöldségek fogyasztása ne váljon rutinná és sablonossá: rengeteg típusú ételből válogathatunk ezután is. Ne álljunk rá az unalomig ismert rántott sajtra és gombára, tartsunk változatos étrendet! Segít ebben az indiai konyha, ami –vallásuk miatt- tradicionálisan vegetáriánus, és gazdag ízvilága garantáltan feldobja étkezéseinket. (Léteznek hússal készülő indiai ételek is, de ezeket el lehet hagyni.) Figyeljünk rá, hogy elegendő vas kerüljön a szervezetünkbe, különben vérszegénység fog kialakulni. Itt is a hüvelyesek sietnek segítségünkre: a bab, a csicseriborsó, a spenót és más, zöld levelű társai kiváló vasforrások. Különösen várandósság alatt lehet kritikus pont a szervezet számára a vas pótlása. A B 12 vitamin az egyetlen, aminek hiánya komoly gondod lehet, ha szigorúan vegetáriánus étrendre térsz át. Ez a vitamin ugyanis kizárólag állati eredetű ételekben található meg. Nagyon fontos tápanyag, hiszen a vörösvértestek képzésében, a hemoglobin-szintézisben van szerepe. Hiánya –a vashoz hasonlóan- vérszegénységet okoz. A szójatej, az élesztő, vagy végső esetben a vitamintabletta a megoldás a pótlására. (Bár a B12 tabletta általában rossz hatásfokkal szívódik fel.) Semmiképp se feledkezz meg erről a vitaminról! A vegetáriánus étrend teljes értékű tápanyagkörrel lát el minket, és nagyon egészséges, ha helyesen állítják össze. Érdemes próbálkozni a húsmentes konyhával olyan embernek is, aki csak belekóstolna, és nem akar rátérni rendszeresen.

- Majoros-Tóth Orsolya -

Néhány darab, a vegetáriánus menübe illő recept a Donnán, lakto-ovo vegetáriánusoknak: Mákos kocka

Finn diós koszorú

Sajtgolyó

Vitaminbomba italok

Cukkínis töltött paprika

Mekika (puhácska)

Tök egyszerű csemege



Szerző

donna.hu



Scroll to Top