Tojáshadművelet

2011. 04. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Leteszteltük, van-e különbség tojás és tojás között! 

Bevallom, tojásvásárláskor nem fordítok különösebben nagy gondot arra, hogy milyen tojást vegyek. Ha nincs idő másra, megteszi a hipermarketben kapható, ha úgy alakul, akkor a piacon szerzem be valamelyik kedvesen mosolygó árustól. Ennek legfőbb oka, hogy a tojás – bár szeretem – nem azért tartozik a kedvenc ételeim közé, mert elfogyasztása hihetetlen és pótolhatatlan gasztroélményekkel gazdagít. Esetében sokkal meggyőzőbb érv az egyszerű és sokoldalú felhasználás lehetősége, illetve a tény, hogy mint összetevő nélkülözhetetlen.

Legutóbbi húsvéti bevásárlókörutam során – életemben talán először – a nagy választék láttán mégis elgondolkodtam: vajon a boltban, piacon, termelőknél, vagy öreg nénikéknél kapható tojások ízre is különböznek vagy csak kinézetre?

A Nagy Tojáshadművelet

Begyűjtöttem hát három különböző fajtát, hogy botcsinálta, de lelkes kutatóként, mindenféle tudományos objektivitást nélkülözve, titkos laboratóriumomban (konyha) teszteljem, van-e különbség tojás és tojás íze között? Lássuk!

Három tesztdarabom látszólag szinte teljesen egyforma. Színben és méretben is csak alig van eltérés, ami fontos szempont volt, hiszen így lesz teljes a kép. Egyformának kinéző, de más tartásban nevelt tyúkoktól származó tojásaim a képen sorrendben: házi tojás Terike néni szabadon tartott, nagy szeretettel nevelgetett tyúkjaitól, piaci tojás ketrecben nevelt „tápos” tyúkoktól, és végül egy biotojás a biofarmról.

A tojásokat a precíz és alapos külső szemrevételezés és memorizálás után egy kis tálba ütöttem, némileg félve attól, mi lesz, ha a nagy koncentrálás közepette valami mégis elterelné figyelmem. Ha elfelejtem, melyik tojás melyik, oda az egész teszt. Mint kiderült, izgalomra semmi ok, a megtévesztésig egyforma külső más-más belsőt takar.

Házi tojás

Házi tojásom (jelzés nélküli, Terike nénitől) egészen sötét narancsszínben pompázott, ami igen feltűnő különbség a hipermarketekben kapható tojásokkal szemben. Ez azonnali cselekvésre késztet: bele vele a serpenyőbe és egy fél percen belül kész is az omlett. Időközben tesztalanyt is vettem magam mellé, ismerve Terike néni iránt érzett elfogultságom, muszáj, hogy legyen egy kontrollcsoport, aki cáfol vagy megerősít. Kóstolás után egyetértően bólogatunk. Ez bizony isteni. Hogy is fejezzem ki magam, hogy értsétek? A gusztusos kinézet igazi, karakteres, jól beazonosítható tojásízt takar.

Forrás: Terike néni

Ár: 22 Ft/db

Értékelés: 5/5

A Ketreces  

Jöjjön a következő, a ketrecben tartott tápos tyúkok tojása (3-as jelzés). A jót ígérő külső  az előzőnél haloványabb színeket rejteget, de nem vagyok előítéletes, mehet a serpenyőbe ez is. Meglepve tapasztalom, hogy a tojás összeugrik, de még mindig nem esem kétségbe. Majd az íze kárpótol. A második tesztdarabom ugyanannyi ideig sül, mint az első. Ez a fél perc pont elég neki, hogy fele akkorára süljön össze, mint a házi tojásos omlett. Sebaj, jöhet a kóstolás. Hagyok egy kis időt az ízlelőbimbóknak, majd tétován tekintek egyszemélyes kontrollcsoportomra. Ugyanazt látom az arcán, mint amit én érzek: ez bizony vízízű. Nincs vita köztünk.

Forrás: piaci tojásos stand

Ár: 25 Ft/db

Értékelés: 2/5

 Biotojás biofarmról

A harmadik tojás biofarmról származik (vagyis ennek megfelelően nullás). Borsos ára miatt külön várom, vajon mit nyújt majd az „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék”. Feltöröm, de úgy tűnik, túl sokat vártam: a sárgája az előzőhöz hasonlóan haloványabb a vártnál. Nem fűzök nagy reményeket a továbbiakhoz, de megy ez is a serpenyőbe. Fél perc és kész. Az első bíztató jel, hogy nem ment össze, jöhet a kóstolás. Történelmi pillanat, legjobb tudomásom szerint sosem ettem még biofarmról származó biotojást. A kontrollcsoport sem. Az első falat után elmúlik a félsz, mosolyra húzódik a szánk. Bár a házi tojást már semmi sem előzheti be, a biotojás átment a rostán. Tartalmas és ízletes, ahogy azt el is várnánk.

Forrás: élelmiszerbolt

Ár: 70 Ft/db

Értékelés: 4/5



Szerző

donna.hu



Scroll to Top