Töltődj fel már a reggelivel!

2008. 10. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a reggeli, hogy fittek legyünk a napi kihívások kezeléséhez, készen álljunk a munkára. Fontos az egészséges táplálkozás, de legalább annyira fontos az is, hogy rendszeresen táplálkozzunk. A rendszeres táplálkozásból nem hiányozhat egy tápláló reggeli. A tápanyagban dús, tökéletesen összeállított reggeli segít az anyagcsere felpörgetésében, elegendő energiát biztosít ebédig.

Sokan vannak azonban, akik egyáltalán nem, vagy helytelenül táplálkoznak. Elsősorban nekik szól rövid összeállításunk.

Tipikus helytelen reggelizési szokás többek között a kávé mellé elfogyasztott édesség. Ezek csak a vércukor szintet növelik, de csak rövid időre, 20 perc múlva pedig újra fáradtnak érezzük magunkat. A magában elfogyasztott kávé vagy tea különösen fokozza az édesség iránti vágyat. Két kávé elfogyasztása között várjunk legalább 2-3 órát. Fontos az is, hogy elegendő időt hagyjunk a reggelire. Szánjunk rá legalább 15 percet.

A cukor és a fehér liszt a magas glikémiai indexük miatt rövidebb időre telítenek el, mint egy teljes kiőrlésű kenyér vagy  teljes kiőrlésű gabonával készült zabpehely. Ez azt jelenti, hogy egy kakaóscsiga gyorsan bomlik le glükózzá, vagyis gyors energiapótlást jelent, amíg egy teljes kiőrlésű szendvics, vagy müzli esetén hosszabb idő kell a lebomláshoz, így az energiaigény azonnali kielégítése helyett inkább a hosszútávú energiakészletet gyarapítják. Legjobb és leggyorsabb reggeli energiaforrás a tejtermék - gyümölcs kombinációban rejlik. A reggelihez igyunk elegendő folyadékot: cukormentes teát, vizet, vagy vízzel higított 100%-os gyümölcstartalmú gyümölcsleveket, esetleg zöldséglevet.

Egy jó reggeli segít abban, hogy fizikailag fittnek érezzük magunkat, elegendő energiát kap a szervezetünk, reggeli nélkül az anyagcserénk sem indul be. Szellemileg is fittek leszünk, hiszen a reggelivel megemelkedik a vércukor szintünk, így könnyebben megy a tanulás és a koncentráció. Könnyebben vigyázhatunk vonalainkra is, hiszen ha megfelelően reggelizünk nem tör ránk az édesség iránti vágy. Nem utolsó sorban pedig növeljük stressztűrő képességünket. A gyümölcsben és zöldségekben lévő A és C vitaminok erősítik az immunrendszert.

Az alábbi ételek, italok bármelyike kiváló reggeli csemege: - Zabkása tejjel, darabolt szárított gyümölccsel, például kajszibarackkal és áfonyával édesítve. Ideális a hideg, téli reggeleken. - Buggyantott tojás (mikrohullámú sütőben is gyorsan elkészíthető) egy szelet pirított korpás kenyéren. - Különféle friss gyümölcsök (pl. kajszibarack, szőlő és görögdinnye), melyekhez egy evőkanál natúr éloflórás joghurtot is fogyasztunk. - Igyunk friss gyümölcsből készült turmixot. Töltsünk egy nagy pohár almalevet a turmixgépbe, adjunk hozzá feldarabolt banánt (vagy idény szerint más gyümölcsöt).

Sorozatunk következő részében a könnyed, átmozgató reggeli tornákról lesz szó.

Kapcsolódó anyagok:

$$1536$$

$$1450$$

$$1509$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top