A gyümölcs a gyerek étrendjében

2008. 10. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyümölcsök azok az élelmiszerek, amelyeknek nyers fogyasztása a legkellemesebb. Általában mindaz, amit a friss főzelékfélékről és egyéb kerti növényekről szólt, a gyümölcsökre is vonatkozik. Értékük a nyersen fogyasztható kerti veteményekkel és főzelékfélékkel egyenrangú, úgyhogy ezek az élelmiszerek egymást az étrendben élettani szempontból helyettesíthetik.

Kívánatos azonban, hogy a gyermek főzeléket és gyümölcsöt is fogyasszon, és ne főzelék helyett kapjon gyümölcsöt.

Betegséget csak piszkos, fertőzött gyümölcs, vagy pedig a gyümölcsnek mértéktelen és rendetlen fogyasztása okoz. Minél kisebb a gyermek, annál gondosabban kell a gyümölcs tisztaságára figyelnünk. Hámozás előtt is meleg vízzel alaposan mossuk meg, különösen a földdel szennyezett gyümölcsféléket.

A gyümölcsök egyik legnagyobb előnye, hogy hazánkban is rengeteg fajtája kapható, így biztos, hogy minden évszakban van olyan, amit a gyermek szívesen elfogyaszt.

A másik előnye, hogy nem igényel különösebb előkészítést, nem kell minden nap frissen beszerezni, egyszerű a csomagolása, könnyen elfogyasztható (pl. banán, alma, körte, szőlő, szilva, barack). A kivi, narancs, és a tavaszi, nyár eleji gyümölcsök közül a málna, eper pucolására, tisztítására már nagyobb gondot kell fordítani. Ezekből egy kis citromlével, mézzel készíthető gyümölcssaláta, amit szívesen esznek a kicsik.

A kisbabáknál a gyümölcsök bevezetésénél, csakúgy mint más új ételek esetében egyszerre egy fajta ételt lehet adni a csecsemőnek 2-3 napig, lehetőleg 1-2 kávéskanállal. Ha semmi nyugtalanító tünet nem jelentkezik, bátran variálhatók, illetve kombinálhatók a már kipróbált gyümölcsök. Kezdetben csak a gyümölcs levét ajánlatos adni a babának, majd ha ezt már elfogadta, akkor pépesített formában is adható.

Kapcsolódó anyagok:

$$1348$$

$$1283$$

$$1066$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top