Töltött szőlőlevél

2009. 08. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: Szőlőlevél konzerv - 1 üveg, vagy 50-60 db friss, nagyméretű szőlőlevél Darált marhacomb - ½ kg Fokhagyma - 10-15 gerezd Citrom - 1 db Olívaolaj Menta, fehér bors, só.

A darált marhahúst és a rizst sóval és borssal egy tálban jól összedolgozzuk. Ha konzerv szőlőlevelet használunk, jól mossuk le vízben, mert sok sóval tartósítják. A szőlőlevél szárát mindig kidobjuk. Bő kétujjnyi marhahúst a levelek közepére teszünk, oldalait behajtva feltekerjük, egy tálra félretesszük – óvatosan, hajtással lefelé, nehogy kinyíljanak.

Egy nagyobb lábas alját kibéleljük szőlőlevéllel, amire a kockára vágott marhahúst egyenletesen elosztva ráhelyezzük, majd ennek tetejére is teszünk egy réteg szőlőlevelet. Erre az alapra szorosan elhelyezzük a betekert szőlőleveleket, nehogy szétnyíljanak.

Annyi vízzel felöntjük, ami szépen ellepi. Egy egész citrom levét ráfacsarjuk. Rászórunk 2 evőkanál mentát, 10-15 gerezd fokhagymát és egy bő evő kanálnyi sót. Meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi olívaolajjal, majd az egészet egy kisebb lábas fedőjével nehezékként lefedjük. Először felforraljuk, majd lassú tűzön jó másfél órát főzzük.  

Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Mező Ernőnek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top