Tudattalan az álomban

2008. 05. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az álmok jellegzetesen a REM szakaszban (a második szakaszban) figyelhetők meg. Az alvásciklus első fázisa a még nem teljesen mélyalvás, amely során felébredhetünk akár a legkisebb zajra is. Ezt követi az alvásszakasz második fázisa. Ilyenkor szemünk több irányban, gyorsan mozog, még lecsukott állapotban is, légzésünk és szívverésünk felgyorsul, vérnyomásunk megemelkedik, továbbá izmaink megbénulnak. A REM szakasz az elalvást követő 1-1,5 óra után kezdődik, ezután az alvási szakaszok fokozatosan, egymás után mélyülnek, majd gyengülnek.

A hipnózis és az álom állapota rendkívül hasonló. A hipnózis olyan megváltozott tudatállapot, amelyben a szuggesztiók iránti fogékonyság megnő.

– Az álom, ugyanúgy, mint a hipnózis, valószínű egy kapocs a tudattalanhoz! – mondja dr. Lajos Péter, a Donna pszichológus szakértője. – Az álom rávilágít az elfojtott gondolatainkra, amelyek a problémákat okozzák. Ezért van, hogy általában olyan álmok maradnak emlékezetesek számunkra, melyek egy aktuális, mélyen gyökerező problémát fogalmaznak meg. Ezeket érdemes elemeznünk, hogy mit jelentenek/jelenthetnek. A ’választ kaphatunk-e’ kérdésre tehát Dr. Lajos Péter egyértelműen a Freud által felállított álomszimbolikát tartja célszerűnek.

– Az álomban megjelenő tárgyak, személyek rendkívül sok dolgot szimbolizálhatnak. Például, ha egy nő megjelenik álmunkban, az egyaránt szimbolizálhatja anyánkat, feleségünket, nővérünket vagy akár gyermekünket is. Az álomfejtéshez azonban pszichológus segítségét kell kérnünk, hiszen ő ért az álmok értelmezéséhez! Sajnos rengeteg álmunkra nem emlékszünk ébredésünk után, sőt, vannak akik – tévesen –, úgy gondolják, hogy soha nem álmodnak.

– Olyan ember nincs, aki ne álmodna nap, mint nap alvás közben, egyszerűen csak nem emlékeznek az álmaikra. Erre az esetre a legjobb megoldást egy toll és egy papír jelenti, amire rögtön ébredés után lejegyezheti álmát az illető. A gyakorlat eleinte nehéznek tűnhet, ám egy idő elteltével egyre könnyebb az álom felidézése, a fejlődés utolsó szakaszában pedig már nem is lesz szükségünk a papírra és tollra. S a végére, íme néhány példa az álomszimbolikára:

Zuhanás: utalás arra, hogy gyakran hagyja magát sodródni az árral, és sokszor elbizonytalanodik.

Meztelenség: ez azt jelenti, hogy olyannak mutatja magát, amilyen valójában, nem szokott alakoskodni, őszinte és nyíltszívű.

Fogfájás, foghullás: Komoly betegséget jelenthet, de olykor a halál „előfutára” is az álomban.

Üldözés: majdnem mindig a személyiség el nem fogadott részének szimbóluma, amit ismernünk kellene, de inkább elrejtjük.

A Donna szakértője: dr. Lajos Péter, pszichológus



Szerző

donna.hu



Scroll to Top