A gyereknap születése

2008. 05. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-ben elfogadott határozata alapján ünnepeljük a gyereknapot évente.  A cél akkor, az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Ezen a napon minden nagyobb településen játékos programokat, versenyeket, báb- és színielőadásokat rendeznek a gyermekek számára. Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett, a gyermekhét, amely először 1931. májusában került megrendezésre, elsősorban jótékonysági céllal.

A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra. Ezt a napot a világ legtöbb országában megtartják. Amikor 1949-ben elfogadták a határozatot, akkor azt azért tették, mert szerették volna felhívni a figyelmet a gyermekvédelem hiányára.

Magyarországon 1905-ben rendszeresítették, évente, május első hetében tartották, és tulajdonképpen az Országos Gyermekvédő Liga javára rendezett országos gyűjtőnap volt. Sajnos ez nem igazán a gyerekeknek szólt, inkább a gazdagoknak, vagy cégeknek, kereskedőknek, akik ilyenkor jótékonykodhattak. Az eredményessége vitatható volt, de népszerűsége és társadalmi elfogadottsága vitathatatlan. Általában kétnapos rendezvény volt, ami szombatra és vasárnapra eset. Volt olyan is, hogy nem is májusban tartották, esett áprilisra is és júniusra is. Rendszeresség se volt benne, nem volt minden évben megtartva.

Az adománygyűjtő nap nem volt egyedi Európában, de a kezdeményezés sajátosan magyar és egyedi.

Majd később egyre több ilyen rendezvény alakult ki. Nemzetköziségét, 1950-ben szerezte.

A rendszerváltás után vált olyanná, amilyennek most ismerjük, és ilyenkor már a gyerekeké a főszerep, mindenféle dologgal kedveskedhetünk nekik. Adománygyűjtések persze most is vannak, de több a gyerekeket szórakoztatni vágyó program. 

Gyermeknaphoz:

$$564$$

$$562$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top