Vallási kaleidoszkóp

2008. 05. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha már megkülönböztetés: Hitler hitte, hogy az ő népe az egyetlen, amely az egyetlen és a tökéletes faj. A többi silány, felesleges.

Néha mi magunk is beleeshetünk, ilyen gondolkodásba, amikor a mi hitvilágunkat, szembeállítjuk egy másik emberével, és azt degradáljuk, lenézzük, hülyeségnek tartjuk. Mert miért hisszük azt, hogy rosszabbak azok, akik barlangba bújva világvégét várnak, mint azok, akik az életüket egy régi könyv, a Biblia szerint élik?

Vannak persze romboló vallások is, de ha az első, ami az eszünkbe jut, az az iszlám, akkor tévedünk. Az már tényleg túlzás, hogy a vallás nevében képeznek öngyilkos fiatalokat és felnőtteket, de ez már deformáció, csak egy pusztító ága ennek a hitnek! Nem a régi igazi iszlám. A fanatizmus itt is megjelent, mint minden más vallásban. De manapság az iszlám került a figyelem középpontjába.

Szekta az, ahol vallás megköveteli, hogy például fiatal (gyermek)lányok az idősebb urak feleségei legyenek, akaratuk ellenére, amely szintén – finoman szólva –, nem túl egészséges.  De nem minden furcsaság rossz. A Krisnások nagy része vegetáriánus, de ez csak akkor meglepő, ha nem nézzük a vallás eredetét. Az indiaiak nagy része ilyen, tehát ott természetes, ami nekünk itt furcsa.

De az a legfurcsább, ha valaki divat szerint válogatja hitét. Hol Kabbala, hol a szcientológusok. Talán itt nem is a hit megjelenése az elsődleges.

Ennek szöges ellentéte a Vidám Vasárnap című műsorban látott emberek. Nem hiszem, hogy ők megjátszanák, hogy áhítattal énekelnek, kezüket az égnek emelik és behunyják a szemüket.

Sok embernek a vallás jelenti a menekülést, a mai világunkból. A gyilkosságok, a bűnözés, a rablások megrémisztheti azokat, akik már találkoztak a bűnözés valamelyik formájával.

A félelem a kiszolgáltatottság, könnyen vihet egy olyan világba, ahol minden következetes, kiszámítható és biztos. Ha jók vagyunk Mennybe, Valhallába, nirvánába jutunk, ha rosszak, akkor bizony a Pokol vár, vagy a Purgatórium, esetleg reinkarnálódásunk tovább folytatódik, és egy patkány bőrében kezdjük újra körforgásunk.

Választék tehát van bőven. De a legfontosabb: mindegy, hogy Buddhizmus, Hinduizmus, Iszlám, Izraelita vallás, Kereszténység, Katolicizmus, Ortodoxia, Protestantizmus, Kínai univerzalizmus a hitünk alapja, de mindig tartsuk tiszteletben a másikét!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top