Tudtad az adventről?

2010. 12. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A hosszas történeti és vallási háttér ecsetelése helyett jöjjön néhány érdekes tény az adventről.

- Az adventi időszak mindig az András napjához (november 30. ) legközelebb álló vasárnap kezdődik. Azaz leghamarabb november 27-én, legkésőbb december 3-án. Első esetben a szentestéig tartó időszak 28, másodikban 21 napot ölel fel. (Idén november 28-án kezdődött.)

- Az advent elnevezés a latin adventusból származik, melynek jelentése „eljövetel”. Az advent egyszerre jelenti, hogy várjuk az Úr eljövetelét a saját életünkben, azaz közelebb kerülünk a keresztény tanításokhoz, valamint várjuk Jézus Krisztus második eljövetelét is.

- Advent első vasárnapja egyben az egyházi év kezdete is.

- Mindegyik adventi hét ezer évet jelent, összesen 4000-ret: ennyi idő telt el az első emberpár, Ádám és Éva idejétől Jézus megszületéséig.

- Az első adventihez hasonló felkészülést a karácsonyra 380-ból jegyezzük. A spanyolországi Saragosai zsinaton kijelentették, hogy minden megkeresztelt kereszténynek december 17-e és december 25-e között kötelessége megjelenni a templomban. Ez ugyan csak 8 napot jelentett, de ettől függetlenül vehető az advent előfutárának.

- Az első adventi szentbeszédet a 6. század elején tevékenykedő Caesarius mondta, aki egyházi szónoklataiban a Biblia magyarázata és erkölcsi kérdések megvitatása mellett gyakran kitért a keresztények még létező pogány szokásaira, elmarasztalva az azokat még gyakorlókat.

- Az első adventi kalendárium kézzel készített volt, 1851-re datálják a megszületését. Az első nyomtatott adventi kalendárium keletkezésének az időpontja nem tiszta, egyesek szerint 1902-ben vagy ’03-ban, Hamburgban készült el, mások szerint 1908-ban, egy sváb plébánosnak, Gerhard Langnak köszönhetően.

- A világ legnagyobb szabadtéri adventi kalendáriuma Lipcsében van. Először 1997-ben állították fel a 2x3 méteres ablakokkal rendelkező monstrumot, melynek azóta sem akadt legyőzője, és így sikeresen be is került a Guiness Rekordok Könyvébe.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top